kruiprol

LEREN LOPEN MET BEHULP VAN STIMULEREND SPEELGOED

Voor elke fase is er aangepast speelgoed

Tussen 8 en 15 maanden worden de eerste stapjes aan de hand gezet, en gemiddeld aan 14 à 15 maanden de eerste losse stapjes. Toch varieert de leeftijd waarop een kind alleen loopt enorm. Speelgoed kan echter het proces van leren stappen stimuleren. Met een kruiprol wordt het kruipen gestimuleerd, een duwwagentje moedigt het kind aan bij zijn eerste stapjes. Maar niet alles kan als stimulerend worden beschouwd. Zo bestaat er heel wat commotie rond de effectiviteit en veiligheid van loopstoelen.

leren lopen speelgoed

DUWWAGENTJES

Een duwwagentje is een laag karretje datde baby vooruit moet duwen. Hierbij worden meteen de juiste spieren gestimuleerd en versterkt.Extra's zoals geluid of bewegende elementen geven het kind nog meer motivatie. Het voordeel van een duwwagentje is dat het het evenwichtsgevoel en de coördinatie van de baby bevordert. Om een duwwagentje te kunnen hanteren, moet het kind zich al kunnen optrekken. Belangrijk is dat het duwwagentje breed genoeg is, zodat het stabiel blijft bij het gebruik.

LOOPSTOELEN

Een loopstoel is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Het kind zit in de stoel en kan door de voetjes af te zetten vrij rondrijden. Veel loopstoelen zijn bovendien uitgerust met geïntegreerd speelgoed. Er is echter heel wat controverse als het over loopstoelen gaat.

Kind en Gezin raadt het gebruik van een loopstoel af omdat de heupen van het kind onvoldoende worden ontwikkeld. Bovendien loopt het kind hierbij het risico om op de tippen van de tenente leren lopen, en zo een verkeerde loopwijze aanleert.

Diverse studies hebben deze gevaren één voor één bevestigd. Daarbij werd al bewezen dat het gebruik van loopstoelen net een achterstand bij het zelfstandig lopen kan teweegbrengen. Ook de ruggengraat is onderhevig, door de constante zitpositie waarin de baby zit, aan een te grote druk die het kind nog niet aankan, met gevaarlijke gevolgen. Het kind moet al kunnen kruipen. De spieren in de beentjes moeten al ontwikkeld zijn door het kruipen. Als je het kind in een stoel zet nog voor het kan kruipen, zullen de onvoldoende ontwikkelde spieren worden aangetast.

leren lopen speelgoed

Gevaar veiligheid

Ook de veiligheid van het kind wordt in gevaar gebracht met een loopstoel. Via een loopstoel maakt het kind immers sneller verplaatsingen op een leeftijd waarop het nog niet in staat is om deze te controleren, met mogelijke verwondingen als gevolg. Ook kan het kind bij hogere plekken komen dan wanneer het kruipt, of in de buurt van een trap komen en kantelen.

Conclusie

Algemeen kunnen we stellendat een loopstoel kan worden gebruikt, zolang het heel sporadisch is en het kind er maar enkele minuten per dag in vertoeft.

Bovendien is een loopstoel niet de juiste tool om het leren lopen te stimuleren en moet het veeleer als speelgoed worden gezien dan als loophulp. Raad ook steeds aan dat de ouders op elk moment aanwezig zijn bij het gebruik van een loopstoel.

leren lopen speelgoed

De meeste fabrikanten garanderen een veilig gebruik van hun loopstoelen, en accentueren dat het gebruik niet te lang mag duren en telkens onder toezicht van de ouders moet gebeuren.

Loopauto's en -fietsjes

Door op het wagentje of de fiets te zitten en zich vooruit te trekken, traint het kind de beenspieren. De leuning kan ook fungeren als steunpunt waaraan het kind zich vastpakt en de wagen voor zich uitduwt voor extra steun tijdens het lopen.

Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van het kind gestimuleerd en dit draagt bij tot de ontwikkeling van het kind en verbetert het ruimtelijk inzicht. Een loopauto kan al op jongere leeftijd worden gebruikt dan een loopfiets. Sommige fietsen hebben een zadel dat verstelbaar is in de hoogte: de fiets groeit mee met het kind en kan dus langer worden gebruikt. ?

 

loopstoel

duwwagen

Loopauto/-fiets

leeftijd

9 maanden

10 maanden

12 à 18 maanden

Wat moet het kind al kunnen?

Kruipen

Zichzelf optrekken

Recht zitten en pril evenwichtsgevoel

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.