- 07 november 2019
- | 3 min. leestijd
- | Bron: Sanilec
Waterzijdig inregelen biedt optimaal comfort en een lagere energierekening
Haal alles uit je cv installatie
Het is belangrijk dat je het maximale rendement uit je cv installatie haalt. Maar dat lukt lang niet altijd. Daarom vertellen we je over de voordelen van waterzijdig inregelen. Dat heeft namelijk onweerlegbaar positieve gevolgen voor het comfort in je woning, je portemonnee en de vermindering van CO2-uitstoot.
Minder comfort met nieuwe cv-ketel
Het komt steeds vaker voor dat consumenten, nadat ze een nieuwe cv-ketel hebben gekocht, veel minder comfort ervaren dan ze verwachtten. Niet in alle kamers wordt het lekker warm of het duurt heel lang voordat het aangenaam is. Al snel denken ze dat hun nieuwe ketel niet goed functioneert. Met het hoger zetten van de kamerthermostaat of eventueel het uitzetten van de modulatie van de pomp, lijkt het probleem opgelost. Het maakt inderdaad een einde aan het comfortgebrek, maar het werkelijke probleem is niet aangepakt. Bovendien kost het meer energie, verhoogt het de kosten en stijgt de CO2-uitstoot. Terwijl je met een nieuwe cv-ketel natuurlijk hoopt dat het verbruik en daarmee de energierekening daalt.
In balans
Er is bij consumenten en soms ook bij installateurs weinig kennis om de oorzaak weg te nemen of de problemen te voorkomen. In veel gevallen is de installatie namelijk niet waterzijdig ingeregeld. Bij waterzijdig (of hydraulisch) inregelen, wordt de installatie in balans gebracht, dat wil zeggen dat alle radiatoren de juiste hoeveelheid doorstroming van warm water hebben.
Hoe werkt het?
Een cv-installatie is relatief eenvoudig in balans te brengen. Om te beginnen tapt de installateur de installatie af. Dan worden radiatorafsluiters vervangen door dynamische afsluiters die instelbaar zijn. Vervolgens wordt de installatie weer gevuld en ontlucht. De dynamisch inregelbare afsluiters worden met een app op precies de juiste hoeveelheid ingesteld. Tenslotte moet de maximale capaciteit van de cv-ketel in balans worden gebracht met de maximale capaciteit van de cv-installatie. Afhankelijk van het aantal radiatoren is een installateur ongeveer een halve dag bezig met de werkzaamheden.
Oude versus nieuwe cv-ketels
Bij nieuwe cv-ketels is de kans groot dat de installatie niet optimaal functioneert als de installatie niet waterzijdig wordt ingeregeld. Gebeurt dat niet dan is het effect van niet inregelen groter dan bij oudere ketels. Waterzijdig inregelen hoeft overigens niet per se direct bij de installatie van een nieuwe cv-ketel plaats te vinden. Dit kan ook bij een bestaande installatie gebeuren. De besparing is dan afhankelijk van het type en de conditie van de cv-ketel. Verder is het goed om te weten dat het inregelen bij vloerverwarming en een warmtepomp eveneens zorgt voor het hoogste rendement en meeste comfort.
Rol van de installateur
Als installateur denk je met je klant mee. Het is dan ook belangrijk om kennis over waterzijdig inregelen te delen met klanten bij comfortklachten en de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Op dit moment zijn er slechts weinig installateurs die deze service aan hun klanten aanbieden en/of in een offerte verwerken. Terwijl het een belangrijke service is, die garant staat voor meer comfort, energiebesparing en beperking van de CO2-uitstoot.
Snel terugverdiend
85% van de installaties in Nederland is niet waterzijdig ingeregeld. Dat is zonde, want als consument doe je jezelf tekort als je niet het hoogste rendement uit je installatie haalt. Zeker als je weet dat het gaat om een eenmalige investering die relatief snel is terugverdiend. Bij je installateur kun je terecht voor meer informatie. Installateurs die hun klanten nog beter willen servicen, kunnen bij Remeha terecht voor trainingen over waterzijdig inregelen.
Wij geloven niet in één oplossing
Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland.