- 17 januari 2024
- | 5 min. leestijd
- | Bron: Dobbit
DE VEELZIJDIGHEID VAN LASERMETERS
Lasermeters, ze lijken doe-het-zelf speelgoedjes, maar dat zijn ze niet. Heb je er een, dan ga je enorm veel tijd besparen. Tijd die je vrijmaakt voor andere projecten. Bovendien zijn de metingen vaak preciezer dan die met een vouwmeter of een rolmeter, zeker op grote afstanden. Maar waar helpen lasermeters waar andere meettools tekortschieten? Je leest het hier.
WERKING
METEN MET EEN LASERMETER: BASISFUNCTIES
UITREKENEN
TIMER
VERBINDEN MET SMARTPHONE OF TABLET
WERKING
Een lasermeter werkt volgens een simpel principe: uit de ene lens komt de laserstraal, die wordt weerkaatst op een voorwerp en wordt opgevangen door de andere lens. Zo meet de lasermeter de afstand tot het voorwerp.
Een digitale meter kan een afstand zeer juist bepalen op basis van de tijd die verstrijkt tussen het uitzenden en het ontvangen van de laserstraal. Zowel grote als kleine afstanden, ook op moeilijk bereikbare locaties, en dat uiterst snel. Je bespaart zo tijd en geld, en je verzet meer werk.
METEN MET EEN LASERMETER: BASISFUNCTIES
Er is op een dergelijk toestel meestal een grote, duidelijke knop om te meten. Het is wel belangrijk om in te stellen van waar je meet. Je kan meten van vooraan (toestel niet inbegrepen in meting) en van achteraan (toestel inbegrepen in meting). Sommige modellen hebben nog een extra functie: een staafje achteraan om vanuit een hoek te meten. De aangepaste instellingen vind je ook steeds terug in het menu van de lasermeter.
Op de verpakking van lasermeters staat een maximumafstand aangeduid die je kan meten – deze maat is voor binnenmetingen. Buiten kan die maximumafstand minder of meer zijn dan aangegeven op de verpakking.
LOPEND METEN

Met een aantal toestellen kunnen ook voortdurend blijven meten waarbij de aangegeven afstand op de meter mee verandert met hoe je zelf beweegt van en naar het weerkaatste punt.
Daarvoor blijf je iets langer op de meetknop drukken. Op die manier vervangt een lasermeter een rol- of lintmeter.

De toestellen onthouden dan meestal de minimum gemeten afstand en de maximum gemeten afstand.
Deze functie kan je gebruiken als je precies moet bepalen waar je voorwerp komt, wanneer je bijvoorbeeld op een muur moet aanduiden tot waar het kader komt van je wandbekleding. Een beetje zoals je een gewone rolmeter zou gebruiken dus, maar dan preciezer.
UITREKENEN
Lasermeters zijn ook wiskundeknobbels. Ze kunnen gemeten afstanden direct en automatisch optellen en aftrekken. Handig, dan berekent je meter meteen hoeveel elektriciteitsdraden of afvoerbuizen je moet bestellen of de omtrek van een vlak moet bepalen.
Wat je lasermeter precies kan berekenen, hangt uiteraard af van het gekochte toestel.
OPPERVLAKTE

Een lasermeter kan ook de oppervlakte meten. Gewoon even de juiste instelling nemen, de lengte en de breedte van het oppervlak opmeten en het toestel doet de berekeningen voor jou. Supergemakkelijk en quasi foutloos.
Ook oppervlaktes kan je optellen. Zo kan je bijvoorbeeld snel je muuroppervlakte berekenen en meteen naar de verfwinkel hollen om te kijken hoeveel verf je nodig hebt om de kamer te herschilderen in een frisse kleur.
VOLUME

Ook het volume kan je met een lasermeter makkelijk bepalen. Hiervoor meet je de lengte en de breedte op en bepaal je de hoogte of de diepte van de ruimte. De lasermeter berekent automatisch het volume in m³.
Zo weet je meteen het volume van de ruimte. Handig als je radiatoren moet bestellen. Al deze functies besparen je een hoop uitrekenwerk.
ZIJDEN VAN EEN DRIEHOEK: INDIRECT METEN

Nog een stapje verder kan je zelfs aan de hand van drie zijdes de oppervlakte van een driehoek berekenen. Normaal is dat met een lasermeter niet mogelijk, omdat je niets hebt om tegenaan te meten. Door middel van indirect meten – een functie die op bijna elk type lasermeter aanwezig is – is het echter kinderspel.

Eerst selecteer je de functie om indirect te meten. Om deze functie het best te gebruiken leg je de lasermeter op de grond. Meet met de achterkant van de meter vanaf de grond tot het hoogste punt waar je wil meten. Leg dan de lasermeter plat op de grond, en meet recht naar de muur toe. De lasermeter meet op die manier een imaginaire driehoek en berekent volgens de stelling van Pythagoras de derde afstand, de zijde die je niet kon meten zonder deze functie.

INDIRECT METEN MET EEN STATIEF
Om gemakkelijker en preciezer te werken kan je je lasermeter ook op een statief zetten. Een aantal modellen kan je zonder problemen rechtstreeks op elk statief bevestigen. Dat is vooral handig wanneer je niet vlak vanaf de grond wil of kan meten.
De manier van werken is precies dezelfde als bij gewoon indirect meten. Je maakt enkel twee driehoeken. Ook hier meet je eerst de bovenste zijde, daarna meet je loodrecht op de muur. Als laatste meet je tot op het punt waar je onderaan wil meten.
De lasermeter maakt in zijn systeem twee aparte driehoeken. De lasermeter meet voor beide driehoeken de derde afstand volgens de stelling van Pythagoras en telt deze twee getallen op. Zo weet de lasermeter de correcte afstand. Ook het raampje in de foto hiernaast kan je op dezelfde manier opmeten.
HOEKEN METEN

Sommige lasermeters zijn uitgerust met een functie die zelf hoeken kan bepalen met een gradenmeter. Je hoeft zelf maar één afstand te meten.
Aan de hand van de hoek en de afstand tot het punt dat je meet, berekent de lasermeter automatisch alle resterende afstanden.
TIMER
Sommige lasermeters zijn ook uitgerust met een timerfunctie, handig wanneer je vanaf een klein hoekje moet meten, waar de knop indrukken niet gemakkelijk is.
Je stelt dan gewoon het gewenste aantal seconden in en plaats de meter op de plaats vanaf waar je wil meten.
VERBINDEN MET SMARTPHONE OF TABLET
De klusser van vandaag heeft een smartphone en gebruikt hem ook tijdens het werken. Om bijvoorbeeld vlug wat uit te rekenen of op te zoeken hoe je iets nu precies doet (op Dobbit natuurlijk). Steeds meer fabrikanten hebben dat ook begrepen en ontwikkelen een app die zich connecteert met de lasermeter via bluetooth.
Met een dergelijke app kan je dan schetsen, foto’s nemen en afstanden aanduiden. Vanuit verschillende apps kan je ook meteen een pdf van je plan of schets doormailen naar je plaatser of projectontwikkelaar, of bewaren in de cloud. Dergelijke apps zijn zeer handig om het overzicht te bewaren, zeker als het om grote projecten gaat.
Er bestaan ook lasertoestelen die toelaten om afstanden op te meten in een foto in de app. Daarbij tik je het startpunt en eindpunt aan van de afstand die je wil meten, waarna het apparaat aan het rekenen slaat. Het toestel schat daarbij met een grote waarschijnlijkheid de afstand tussen de twee punten in die je precies wil meten.