DRIE voedingsbedrijven bekroond als Factory of the Future

Cargill en Danone winnen award, Nuscience bevestigt

Marco Moes van Cargill Izegem met Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen
Marco Moes van Cargill Izegem met Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen

 

Reeds voor het zevende jaar op rij werden de Factory of the Future Awards uitgereikt, al gebeurde dat dit jaar natuurlijk zonder livepubliek en in een coronaveilige setting. Door de pandemie en alle gevolgen van dien zijn er dit jaar overigens slechts twee nieuwe Vlaamse winnaars. Die zijn allebei actief in de voedingsindustrie, een essentiële sector: Cargill uit Izegem en Danone uit Rotselaar. Zij mogen zich de komende drie jaren een fabriek van de toekomst noemen. Nusciene uit Drongen won de award reeds in 2017 en doorliep nu met succes het reassessmentprogramma.   

De Factories of the Future Awards zijn een initiatief van technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Oorspronkelijk waren de awards voor de technologische maakindustrie voorbestemd, maar ondertussen worden die binnen verschillende industriële sectoren uitgereikt, in samenwerking met onder andere Fevia en Flanders' FOOD. Om die felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van de zeven transformatiedomeinen minstens 4 op 5 scoren tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts. Het gaat dan bijvoorbeeld om digitalisering, personeel en duurzaamheid. Dit jaar werden de awards voor de Vlaamse winnaars overhandigd door Vlaams minister-president Jan Jambon. Ook in Wallonië zijn er overigens twee winnaars, waarmee de club van toekomstgerichte productiebedrijven in België uitgroeit tot 42 ondernemingen.

Cargill Izegem raffineert oliën en vetten, zowel voor verschillende segmenten van de voedingsindustrie als voor non-food applicaties. De site in Izegem heeft een van de grootste afvullijnen in Europa en een expertisecentrum voor verpakkingen. Er worden zo'n 250 mensen tewerkgesteld. "Er wordt bij ons sterk ingezet op automatisering, maar we investeren ook fors in onze medewerkers. Het is juist door de combinatie van robottechnologie en onze allroundoperatoren dat we flexibel kunnen inspelen op nieuwe marktvragen", stelt plantmanager Marco Moes. Hij benadrukte bij de overhandiging dat de vooropgestelde transformaties nauw aansloten op hun bestaande verbeterprogramma's, wat hielp om de medewerkers hierin mee te krijgen. Hij bedankte en feliciteerde zijn team dan ook voor die betrokkenheid: "Deze award is voor ons een mooie beloning voor de geleverde inspanningen en het bewijs dat we op de goeie weg zijn."  

Jurgen Berckmans van Danone Rotselaar met Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen
Jurgen Berckmans van Danone Rotselaar met Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen

 

Bij Danone in Rotselaar werken ruim 470 mensen. Zij produceren er zuivelproducten, zowel van dierlijke oorsprong als plantaardige alternatieven. Deze productiesite is daarmee een van de eerste 'hybride' fabrieken van de groep. Bijzonder is dat elke werknemer één Danone-aandeel heeft. "Door hen aandeelhouders te maken, krijgen al onze operatoren de kans om de toekomst van ons bedrijf mee te bepalen", zegt sitemanager Jurgen Berckmans. Bij de overhandiging van de award onderstreepte hij ook de recente duurzaamheidsinspanningen op de site in Vlaams-Brabant: "We hebben hier onlangs een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen, waarmee we tot 75% van het verbruikte water kunnen hergebruiken. Zo besparen we meer dan 500 miljoen liter water per jaar." De fabriek werd ook erkend voor haar flexibiliteit en wendbaarheid. Vorig jaar, in volle coronacrisis, werd er op zes maanden tijd een nieuwe productielijn voor Actimel Plantaardig ontwikkeld. "Deze award is dé erkenning van ons pioniers-DNA binnen Danone in Europa; van de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken."

Naast deze nieuwe winnaars zijn er ook vijf bedrijven die er na een nieuwe audit in geslaagd zijn om hun eerder behaalde titel voor een periode van drie jaar te verlengen. Onder hen ook Nuscience (Royal Agrifirm Group) uit Drongen, specialist in additieven voor diervoeder. 

"Deze bekroning komt het imago van de hele voedingsindustrie ten goede"

Dat de voedingsindustrie goed scoort, hoeft volgens Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen, geen verrassing te heten. "Voedingsbedrijven hebben dan wel niet meteen het imago van hoogtechnologisch te zijn, maar toch investeren zij volop in de verschillende transformaties, om zo futureproof te zijn", weet zij. "De titel van 'Factory of the Future' kan voor de winnaars een extra troef zijn in de huidige war for talent, maar tegelijk komt dit de aantrekkelijkheid van de hele voedingsverwerkende sector ten goede. Ik wil dan ook andere bedrijven oproepen om het voorbeeld van deze voortrekkers te volgen en eveneens mee te stappen in dit verhaal!"

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.