- 23 maart 2021
- Door Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck innoveert met nitrobier

Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck uit Izegem lanceert twee Nitro Infused speciaalbieren: Kasteel Nitro Noir en Kasteel Nitro Blond. Die bevatten stikstof, komen in blik en moet je schudden voor gebruik. Zo schudt de familiebrouwerij de bierwereld letterlijk door elkaar.
Stikstof
Nitro komt van ‘nitrogen’, ofte stikstof. Bij een nitrobier vervangt de brouwer het gebruikelijke koolzuurgas (CO2) door stikstof (N2). Dit zorgt voor de vorming van een dikke schuimkraag, het bier is romig en vol van smaak en het speciaalbier is beter verteerbaar.
Bij het uitschenken merk je het verschil naar verluidt direct. Je hoeft het glas niet schuin te houden, zoals je dat doorgaans wel doet bij een bier met CO2. Door de toevoeging van stikstof barst het bier los in het glas en danst het zich een weg naar de top. Eenmaal daar vormt er zich een stevige, glasklevende schuimkraag.
Bier in blik
De Nitro Infused speciaalbieren van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck zijn verkrijgbaar in blik. En ook dat is volgens de brouwerij een bewuste keuze, want licht en zuurstof hebben geen invloed op de smaak van bier in blik, de blikken koelen sneller in de koelkast dan flesjes en ze zijn lichter, makkelijk te stapelen en ook volledig recycleerbaar.
Schudden
Bij het inschenken hoort dus wel een gebruiksaanwijzing, want je moet de stikstof eerst activeren. Dat doe je door het bliek driemaal zachtjes te schudden. Vervolgens kun je het blik voorzichtig openen, om het bier tot slot in één vlotte beweging uit te schenken.