- 11 oktober 2021
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Hoe maakt u uw voedingsbedrijf klaar voor de toekomst?
Kennisevent over duurzaamheid, technologie en mensen

De voedingsindustrie staat voor grote uitdagingen. Er moeten steeds meer monden worden gevoed en de eisen van retailers en consumenten gaan daarbij steeds verder. Voedsel moet niet alleen kwalitatief en veilig zijn, maar ook transparant, gezond, innovatief, duurzaam … Dat vraagt ontegensprekelijk om wijzigingen in de productieprocessen en de organisatie, maar hoe maakt u uw voedingsbedrijf nu juist toekomstbestendig in deze mondiale markt? En wat met uw medewerkers bij al die veranderingen? Kom het allemaal te weten tijdens ons eerste kennisevent!
REGISTREER UW GRATIS DEELNAME AAN HET FOOD PROCESS SEMINAR
LEZINGEN
Of een voedingsbedrijf ‘futureproof’ is, hangt natuurlijk af van verschillende aspecten. Wij besloten om ons voor het neutrale lezingenprogramma van dit event te focussen op drie domeinen: duurzaamheid, technologie en mensen. Daarvoor schakelen we telkens een aantal experts ter zake in.
Duurzaamheid
Een ‘futureproof’ voedingsbedrijf werkt energiezuinig. Fevia Vlaanderen lanceerde daarom twee jaar geleden al het EFES (Easy Food Energy Savers) proefproject, met steun van de Vlaamse overheid. Door dit proefproject kunnen kmo's gratis een beroep doen op een ‘ontzorger’ die hen adviseert en begeleidt om hun energieverbruik te doen dalen. Benieuwd naar de aanbevelingen en resultaten? Tom Quintelier, adviseur energie & milieu van Fevia Vlaanderen, vertelt er u alles over.
Technologie
Door voorbeelden van listeria en andere bacteriën is de hygiëne een belangrijk aandachtspunt voor de voedselveiligheid in gebouwen. Door vast te houden aan duidelijke hygiënische ontwerpprincipes, kunnen voedselfabrikanten zich wapenen tegen een aantal interne en externe factoren. Die bieden ook beveiliging tegen vervuiling en leveren een bijdrage aan het behoud van de hygiënische omstandigheden. De nieuwe ‘guideline 44’ van EHEDG is een hulpmiddel voor al wie betrokken is bij het ontwerp, de bouw of verbouwing en het onderhoud van voedselproductiefaciliteiten, klaar voor de toekomst. Hein Timmerman, bestuurslid van EHEGD (European Hygienic Engineering & Design Group), bevoegd hygiënisch ontwerp trainer en voorzitter van de Belgische regionale afdeling, geeft de nodige tekst en uitleg.
Labo- en procesomgevingen worden steeds complexer en afwisselender. De taken in zulke omgevingen vereisen dat werknemers zicht houden op grote hoeveelheden, vaak gecompliceerde informatie. Door de recente ontwikkelingen in de beschikbare hard- en software voor de verwezenlijking van Augmented en Mixed Reality (AR en MR) toepassingen, wordt deze technologie toegankelijk en inzetbaar ter ondersteuning van die dagelijkse taken. De ‘Vlaanderen Industie 4.0’-proeftuin ‘AR/MR support voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici’ van VLAIO creëert een raamwerk voor het toepassen van AR en MR in de agrovoedingssector, de biotech én de ruime maakindustrie. Projectleider Fabian Di Fiore van UHasselt legt uit wat er binnen die proeftuin gebeurt.
MENSEN
De uitdaging van de voedingsfabriek van de toekomst is om het productieproces zo wendbaar mogelijk te maken. En laat medewerkers en hun ‘brainpower’ nu net de sleutel zijn tot die wendbaarheid. Welke arbeidsorganisatie is nodig om mensen meer werkgoesting en eigenaarschap te geven, meer betrokken te maken, hun talenten meer tot ontplooiing te laten komen en hen zo goed mogelijk te laten samenwerken? En wat zijn de aandachtspunten als er ook wordt ingezet op digitalisering en nieuwe technologieën? Lieven Eeckelaert van Workitects legt uit wat nodig is voor een ‘human-centered food organisation’. Karl Boumans van Flanders’ FOOD zoomt daarbij in op een aantal relevante projecten die er op dit vlak lopende zijn.
Als we bedrijven klaar willen maken voor de toekomst, zullen we ook loopbanen ‘futureproof’ moeten maken. Hoe kan u mensen aan boord halen en houden bij alle veranderingen? Hoe vinden medewerkers daar zelf ook hun weg in? De sector wil voedingsbedrijven en hun werknemers hierin bijstaan via een nieuw loopbaanfonds bij Alimento. Wat mag u daarvan verwachten, zowel voor werkgevers als werknemers? Adviseur onderzoek en ontwikkeling Lieve Ruelens licht de nieuwe ondersteuningsmaatregelen toe.
LAAT U INFORMEREN EN INSPIREREN
Tussen deze lezingen door kan u als deelnemer bij de eventpartners terecht voor technische informatie en praktische vragen. Bovendien laten sommige van deze partners in een korte video hun nieuwste oplossingen voor de voedingsindustrie zien. Anderen tonen dan weer hoe ze een concrete uitdaging aanpakten, om het bedrijf in kwestie zo competitiever te maken.
DEBAT
We sluiten de namiddag af met een debat, waarbij de managers van een handvol Vlaamse voedingsbedrijven hun inzichten en ervaringen over deze thema’s delen. Daarna volgt er nog een netwerkreceptie.
PRAKTISCH
• Wanneer? Donderdag 18 november 2021, van 12u tot 18.30u
• Waar? Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck (Bierkasteel Izegem) - Brouwerijstraat 1, Izegem
• Voor wie? C-levels van Belgische voedingsbedrijven
• Inschrijven en meer info? Via deze link.