- 19 februari 2024
- | Bron: Foodprocess
Allergenen Consultancy: dé specialist in allergenen
Allergenen Consultancy is specialist in voedselallergie voor professionele verwerkers van voedingsmiddelen. Wij bieden advies, cursussen en trainingen (ook e-learning), sneltesten, allergenenanalyse (laboratorium), hygiënetesten en allergeneniconen.
Door onze kennis en ervaring is Allergenen Consultancy de organisatie bij uitstek voor professionele, deskundige maar vooral praktische ondersteuning bij implementatie van wetgeving, beheersing van kruisbesmetting, opzetten van allergenenmanagementsystemen, borging van glutenvrije productie of het uitvoeren van risicobeoordelingen zoals VITAL.
Cursussen en training
Bij Allergenen Consultancy kunt u terecht voor alle vormen van opleiding en training. Als de specialist op gebied van allergenen ontwikkelen en verzorgen wij ook maatwerk cursussen (in-company, kookworkshops, interactieve werkvormen) op elk niveau. Ook bieden wij e-learnings aan.
Neem gerust contact met ons op om de wensen voor opleiding voor medewerkers te bespreken.
Ons aanbod open-inschrijvingstrainingen is ruim. Trainingen worden regelmatig klassikaal op verschillende locaties in Nederland en België gegeven. Daarnaast bieden we ook online trainingen aan.
https://www.allergenenconsultancy.nl/cursussen
VITAL allergenen risicobeoordeling
Bij het beheersen van allergenenrisico’s spelen actiegrenzen en drempelwaarden een belangrijke rol. Wanneer is er wel een risico voor de allergische consument en wanneer niet? En moet er een waarschuwing op het etiket geplaatst worden ('kan bevatten' ook wel 'precautionairy allergen labelling’ (PAL) genoemd)?
Op basis van wetenschappelijke informatie zijn zogenoemde reference doses vastgesteld. Deze veilige grenzen worden gebruikt bij een kwantitatieve risicobeoordeling van allergenen. Diverse Europese overheden passen reference doses toe bij allergenenrecalls. Ook retailers vragen om een kwantitatieve allergenenberekening van hun huismerkleveranciers voordat kruisbesmetting met allergenen op het etiket vermeld wordt.
Tijdens de training wordt er geoefend met rekentools zoals de Allergen Risk Calculator (Excel), ontwikkeld door Allergenen Consultancy, en VITAL online. De Allergen Risk Calculator (ARC) kan na afloop van de training een half jaar kosteloos gebruikt worden. Daarna is het mogelijk, tegen een kleine vergoeding, een updateservice af te sluiten. Jaarlijks zal dan automatisch een nieuwe licentie toegestuurd worden, alsmede nieuwe versies van deze rekentool. De ARC kan gebruikt worden voor upload in TraceOne (AH) of SIM (Jumbo, SuperUnie). Na afloop van de training is het mogelijk om zelfstandig een kwantitatieve allergenenrisicobeoordeling uit te voeren.
Cursus allergenen management
Dit is een praktijkgerichte cursus voor industrie. Leer wat er echt toe doet in een goed en praktisch allergenen managementsysteem. De cursus bevat veel achtergrondinformatie en voorbeelden. Naast wetgeving en etikettering komen de 5 basispijlers van allergenenbeheer aan bod. Ook het nieuwe Nederlandse beleid over kruisbesmetting met allergenen en risicobeoordeling wordt toegelicht.
Training reiniging en validatie allergenen
Een goede validatie van de reiniging die gericht is op allergenen wordt steeds belangrijker. Er worden eisen aan gesteld door certificatieschema's zoals BRCGS, IFS en FSSC, maar ook in het nieuwe Nederlandse beleid over kruisbesmetting met allergenen. Leer in deze halfdaagse training hoe je een zinvol en goed validatieplan opzet dat gericht is op de relevante allergenen. Een voorbeeld validatieplan wordt ter beschikking gesteld.
Cursus allergenen vrij-van claims
Deze halfdaagse training biedt je handvatten om wegwijs te worden in de jungle van nationale en wereldwijde eisen aan voedingsmiddelen met een vrij-van claim, zoals glutenvrij of lactosevrij. Bovendien kan er een weloverwogen besluit worden gemaakt over de introductie van claims en de bijbehorende voorzorgsmaatregelen in de productie.
Cursus allergenenbeheer horeca en zorg
Dit is een praktische cursus gericht op allergenenwetgeving voor niet-voorverpakte producten. Dit heeft betrekking op horeca, ambachtelijke bedrijven en zorg. De veertien belangrijkste allergenen en waar je die tegen kunt komen, worden besproken. De wetgeving en een zinvolle maar praktische invulling daarvan worden met heel veel voorbeelden toegelicht. Met het stappenplan kan iedereen direct zelf aan de slag!
Verder wordt aandacht besteed aan voedselallergie, wettelijke eisen (Verordening 1169/2011), grondstof- en ingrediënteninformatie, bereiding, automatisering, schoonmaken, kruisbesmetting, receptuurbeheer, etikettering en communicatie; zowel intern als met gasten.
Allergenenscan
Deze scan is ideaal voor snel inzicht in de status van het allergenenmanagementsysteem. Door middel van een bedrijfsbezoek worden goed geregelde zaken en eventuele verbeterpunten vastgesteld. Waar nodig worden praktische oplossingen direct besproken. In de uitgebreide rapportage die na afloop wordt opgemaakt, is achtergrondinformatie te vinden die kan worden gebruikt als actielijst.
De AllergenenScan is toepasbaar op de hele keten, van grondstofleverancier tot eindproduct. Door jarenlange ervaring en bekendheid met de veel voorkomende 'valkuilen' in allergenenmanagementsystemen, is de AllergenenScan een snelle en efficiënte manier om een goed functionerend allergenensysteem op te zetten. Naar wens kan de AllergenenScan aangevuld worden met een VITAL-risicobeoordeling.
Laboratoriumdiensten
Allergenen Consultancy biedt een unieke laboratoriumservice waarbij deskundigheid voorop staat. We hebben een zeer ruim aanbod van allergenenanalyses, zowel ELISA, PCR, LC-MS en HPEAC-PAD. Daarnaast kunnen we verschillende kits (merken ELISA) inzetten.
Bij elke aanvraag beoordelen we de geschiktheid van de analyse en kiezen we het beste laboratorium en kit voor uw analyse. Hierbij werken we samen met de beste laboratoria in binnen- en buitenland. Hierdoor worden geen onnodige analyses uitgevoerd. Daarnaast geven wij ondersteuning bij de interpretatie van resultaten. Door de grote aantallen analyses bieden we gunstige prijzen aan. Bekijk het aanbod analyses en meld stalen aan via onze website.
Sneltesten allergenen
Allergenen Consultancy biedt sneltesten aan die zonder laboratoriumuitrusting uitgevoerd kunnen worden. Ze zijn snel, betrouwbaar en eenvoudig. En ze dienen voor controle van de uitgevoerde reiniging of een snelle screening van binnenkomende grondstoffen, zodat direct actie ondernomen kan worden én tegen een fractie van de kosten van een externe analyse.
Hygiënetesten
Voor algemene hygiëne kunnen volgende technieken ingezet worden: ATP en eiwittesten.
ATP
ATP is een stof die voorkomt in cellen van bacteriën maar ook in cellen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Met een ATP meting kan heel snel een reproduceerbare hygiënemeting uitgevoerd worden.
Eiwittesten
Door aan te tonen dat na een reiniging geen eiwitten meer aanwezig zijn, wordt ook bewezen dat alle productresten en allergenen verwijderd zijn. Dit geldt ongeacht het type allergeen, zoals melk, pinda, noten, gluten, etc. Deze bijzonder gevoelige eiwittest detecteert eiwitten op het niveau waar allergenen nog allergische reacties kunnen veroorzaken.
Deze nauwkeurige eiwittest bepaalt of alle eiwitresiduen verwijderd zijn en of de natte schoonmaak correct is uitgevoerd. Hij meet daadwerkelijke productresten, geen ATP.
Handhygiëne
Een goede handhygiëne kan van levensbelang zijn, bijvoorbeeld om infecties in de zorg te voorkomen of besmetting op plaatsen waar voedingsmiddelen worden bereid. Bij UV-trainingen worden opzettelijke vervuilingen aangebracht met UV-deeltjes met een specifieke fluorescerende kleur, zoals knalrood, blauw of groen. Deze zijn onzichtbaar voor het blote oog maar lichten onder UV-licht fel op.
Het trainen heeft als doel om op een leuke, interactieve en effectieve manier bewustwording over handhygiëne en infectiepreventie te vergroten. We hebben UV trainingssets voor trainingen handen wassen en ook voor handdesinfectie.
Instructieborden
Deze borden zijn speciaal ontworpen om allergenen- en hygiëne-instructies te visualiseren met duidelijke afbeeldingen en korte teksten. Dit is heel handig bij meertalig personeel. Duidelijk, robuust en hygiënisch!
"Wij hebben unieke iconen ontworpen voor elke situatie, waarin extra aandacht voor allergenen en hygiëne nodig is. Elk bord wordt op maat gemaakt waarbij keuze is uit de vele pictogrammen. Teksten en kleuren worden kosteloos aangepast aan de eigen huisstijl."
Uiteraard kunnen ook nieuwe iconen ontwikkeld worden of speciale wensen in een bord doorgevoerd worden. De borden zijn gemaakt van Dibond® materiaal en zijn geschikt voor een voedingsmiddelenomgeving of in de zorg. Het materiaal is bacterie-afstotend, duurzaam en zeer hygiënisch.
Allergeneniconen en stickers
Allergenen Consultancy heeft een unieke iconenset ontwikkeld met voor elk van de veertien wettelijke allergenen een eigen en herkenbaar symbool. Deze iconen zijn als digitaal bestand maar ook als sticker te verkrijgen.
OOSTEINDE 85 D
3925 LB SCHERPENZEEL
+31332770571
info@allergenenconsultancy.nl
www.allergenenconsultancy.nl
