- 11 december 2023
- | Bron: Foodprocess
Vleesvervangers maken significant verschil in uitstoot volgens VN
Volgens een rapport van de VN-milieudienst UNEP, gefinancierd door de Belgische overheid, kan het gebruik van vlees- en zuivelalternatieven aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de voedselketen.
Momenteel is de veesector verantwoordelijk voor 14% tot 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het rapport waarschuwt dat de vleesconsumptie tegen 2050 kan toenemen met de helft.
In het rapport worden drie alternatieven voor dierlijke producten onderzocht: plantaardige vleesvervangers, kweekvlees op basis van dierlijke cellen en proteïnen van gefermenteerde micro-organismen. Uit het rapport blijkt dat de overstap naar deze vervangers daadwerkelijk een aanzienlijk verschil kan maken in de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast leidt dit tot een vermindering van de druk op landbouwgronden, wat gunstig is voor de bodem, watervoorraden en ontbossing. Bovendien neemt het risico op zoönosen, ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen, op deze manier af.