20 algensoorten goedgekeurd als voedingsingrediënt

Europese Unie neemt barrières voor 'novel foods' weg

De Europese Commissie heeft twintig algensoorten goedgekeurd voor gebruik in voeding of voedingssupplementen. Daarmee wil Europa het potentieel van algen als hernieuwbare hulpbron ten volle benutten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de groeiende wereldbevolking, de uitputting van hulpbronnen, de milieudruk, de klimaatverandering en de geopolitieke onzekerheid.

Algen en novel foods

Zeeën benutten

Met de goedkeuring van twintig algensoorten komt het Europese totaal op zestig goedgekeurde algen, microalgen en zeewiersoorten voor gebruik in voeding voor mensen. Het is evenwel nog niet duidelijk welke twintig soorten de EU nu toelaat.

Voor de EU is het cruciaal om te zoeken naar nieuwe en duurzame manieren om de snel groeiende wereldbevolking te voeden. Dit kan al door gebruik te maken van een enorme en te weinig benutte hulpbron, namelijk zeeën en oceanen, die momenteel slechts tot 2% van het menselijke voedsel produceren, hoewel ze meer dan 70% van het aardoppervlak beslaan.

Bron van eiwitten

In de Europese Green Deal, de 'van boer tot bord'-strategie en de mededeling duurzame blauwe economie wordt gewezen op het potentieel van gekweekt zeevoedsel als bron van eiwitten voor levensmiddelen en diervoeders met een lage koolstofvoetafdruk. De 'van boer tot bord'-strategie benadrukt de rol van algen als belangrijke bron van alternatieve eiwitten voor een duurzaam voedselsysteem en wereldwijde voedselzekerheid.

Algen hebben een eiwitgehalte tussen de veertig en zestig procent. Daarnaast worden algen als duurzaam bestempeld door de snelle reproductie, een lage uitstoot van CO2 en de mogelijkheid tot kweken op een klein oppervlak. Tot nu toe waren vijf soorten microalgen, onder meer spirulina en chlorella, toegestaan voor menselijke consumptie. Microalgen worden momenteel voornamelijk gebruikt als algenpoeder in voedingssupplementen.

Duurzaamheid

De kweek van algen - zowel macroalgen (zeewier) als microalgen - kan bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU op het gebied van decarbonisatie, nulverontreiniging, circulariteit, de instandhouding en het herstel van de biodiversiteit, de bescherming van ecosystemen en de ontwikkeling van milieudiensten. Algen kunnen in de plaats komen van op fossiele brandstoffen gebaseerde producten en dienen als grondstof voor biostimulanten voor planten, biogebaseerde chemische stoffen en andere materialen, en biobrandstoffen.

Volgens het rapport 'Food from the Oceans' heeft zeewier het potentieel om te voldoen aan de verwachte extra vraag naar meer dan 100 miljoen ton biomassa voor menselijke consumptie in de komende twintig jaar. De productie en verwerking van algen en andere nieuwe mariene hulpbronnen (biomassa) kunnen bijdragen tot het leveren van duurzame voedsel- en voederproducten, farmaceutica, nutraceutica, biostimulanten voor planten, verpakkingen op biobasis, cosmetica en andere niet-voedingsproducten.

Perspectieven

Algenproducenten hoeven door de toelating niet meer door een novel food-traject. Daarmee zou de EU een knelpunt wegnemen voor de algenindustrie. Momenteel zijn algen, en met name de aquacultuur van zeewier, onderworpen aan een veelheid van regelgevende teksten op zowel EU- als nationaal niveau. De algensector zou echter veeleer baat hebben bij een meer coherente aanpak dan bij deze fragmentatie, stelt de Europese Commissie. 

De EU is een van de grootste importeurs wereldwijd van zeewierproducten qua waarde (554 miljoen euro in 2016), wat betekent dat er duidelijk een grote vraag is naar zeewierproducten in Europa. De verwachting is dat deze vraag zal toenemen in lijn met gezondheids- en duurzaamheidstrends. Een groeiende wereldbevolking en consumptiepatronen zullen de vraag naar algen en producten op basis van algen verder stimuleren.

Verwacht wordt dat de Europese markt voor chlorella en spirulina tegen 2025 een jaarlijkse groei van respectievelijk 6,4% en 8,7% zal halen. De Europese vraag naar voedingsproducten en dranken op basis van zeewier is tussen 2011 en 2015 met een factor 2,5 toegenomen. Ook de groei van het aantal vegetariërs en veganisten in de EU, momenteel op ongeveer 75 miljoen geschat, en steeds milieu- en gezondheidsbewustere consumenten zullen de vraag naar plantaardige levensmiddelen en non-foodproducten, waaronder algen, doen toenemen.

Download de volledige mededeling van de Europese Commissie hier en klik hier om meer te lezen over de eiwittransitie.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.