- 19 maart 2024
- | Bron: Foodprocess
Sterk bewerkte voeding scoort een lagere Nutri-Score
Nieuw onderzoek vergelijkt met NOVA-classificatie
Een nieuwe studie heeft de complementariteit tussen de geüpdatete versie van de Nutri-Score (nutritionele samenstelling) en de NOVA-classificatie (graad van bewerking) vergeleken. Hieruit blijkt dat sterk bewerkte voeding effectief slechtere Nutri-Scores behaalt.
Recent werd in het wetenschappelijk tijdschrift Public Health Nutrition een onderzoek gepubliceerd dat de relatie tussen de nieuwe versie van het Nutri-Score-label en de NOVA-classificatie analyseerde. Eerstgenoemde is een score op basis van de nutritionele waarde van het voedingsmiddel, terwijl NOVA een indicator is van de graad van bewerking van het product. In totaal werd deze band voor 129.950 producten bekeken, aan de hand van de Open Food Facts database.
Zowel in de initiële als de geüpdatete versie van de Nutri-Score kreeg de meerderheid van de ultrabewerkte producten (tussen 77,9% en 87,5%) een gemiddelde tot slechte score. De nieuwe versie van de Nutri-Score zorgde voor een daling in het aantal producten dat een A- of B-score kreeg en een toename in het aantal D- en E-scores, voor alle NOVA-categorieën. Onbewerkte voeding ondervond de minste impact van de update van het gebruikte algoritme, terwijl ultrabewerkte voeding opvallend vaak een slechtere score kreeg.
Onder de ultrabewerkte voeding zijn er bepaalde categorieën die er bijzonder sterk op achteruit gingen. Zo kregen kunstmatig gezoete dranken, gezoete plantaardige drank en broodproducten in de oude Nutri-Score een vrij goede score, maar werden deze soorten afgestraft in de nieuwe versie. Water met toegevoegde smaak met weinig suiker, fruit en peulvruchtbereidingen ondervonden dan weer de minste impact.
De resultaten geven dus aan dat de vernieuwde Nutri-Score nauwer aansluit bij de NOVA-classificatie, ook al meten beide systemen twee verschillende gezondheidsdimensies van onze voeding.