'Generatieve AI in robotica voor de voedingsindustrie'

PROF. DR. IR. BRAM VANDERBORGHT
KEYNOTE SPREKER TIJDENS FOOD PROCESS SEMINAR

PROF. DR. IR. BRAM VANDERBORGHT2

Op donderdag 13 november 2025 vindt hét kennis- en netwerkevent Food Process Seminar plaats. Aan de hand van inspirerende lezingen, casestudies en getuigenissen uit de praktijk krijgt u tijdens deze themadag een volledig overzicht van de perspectieven van artificiële intelligentie in de voedingsverwerkende industrie. Één van de specialisten is Bram Vandenborght, professor aan de VUB.

In de voedingsindustrie zorgen automatisering en robotica al langer voor efficiëntieverhoging - zeker voor taken die controleerbaar zijn zoals het oogsten van bepaalde gewassen, het verpakken en de logistiek. Zodra handigheid, creativiteit of verscheidenheid van taken uitgevoerd dienen te worden, kunnen robots deze handelingen vaak nog niet, of zijn de ontwikkelings- en programmatiekosten te hoog.

Generatieve AI, met bijvoorbeeld large language models, revolutioneert de manier waarop we tekst en afbeeldingen creëren. De impact ervan breidt uit naar robotica. Zogenaamde foundation models zijn grootschalige AI-modellen, getraind met diverse data, met het idee dat een breed scala aan robottaken uitgevoerd kan worden zonder dat de klassieke voorprogrammatie nodig is. Bij voorkeur voor humanoïde of menselijke robots vermits hun design, geïnspireerd op de mens, ontwikkeld is voor verscheidenheid van taken. Potentieel hebben ze dan ook heel wat mogelijkheden in de voedingsindustrie, naast de toepassingen in de logistiek en maakindustrie waar ze momenteel worden ingezet.

Er zijn echter nog belangrijke uitdagingen, zowel naar hardware als beschikbaarheid van trainingsdata, die de uitrol van humanoide robots met foundation models verhindert. Bijvoorbeeld op het gebied van nabijheidssensoren waardoor robots snel maar toch veilig kunnen opereren in complexe omgevingen. Of op het vlak van Tastsensoren in soepele grijpers die fragiele objecten zoals groenten en fruit kunnen optillen en nieuwe motorlijnen die zwaardere lasten kunnen optillen met lichte en energie-efficiënte robots.

De voedingsindustrie kan evenals andere industrieën een significante transformatie ondergaan met de komst van humanoïde robotica, aangestuurd door generatieve AI. Deze technologische vooruitgang belooft de productiviteit, veiligheid en kwaliteit te verbeteren.

PROF. DR. IR. BRAM VANDERBORGHTWie is Bram Vanderborght?
Prof. dr. ir. Bram Vanderborght behaalde zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel in 2007. Hij verrichtte verder onderzoek aan het JRL lab in AIST Tsukuba (Japan) en werkte als post-doc aan het Italiaans Instituut voor Technologie. Sinds 2009 is hij professor aan de VUB. Na het binnenhalen van een ERC starting grant coördineert hij momenteel drie Europese projecten over slimme en zelfherstellende materialen voor zachte robots. Zijn onderzoeksinteresses omvatten onder andere de samenwerking tussen mens en robot voor gezondheidszorg en maakindustrie, met concrete oplossingen zoals exoskeletten, protheses, sociale robots, drones en cobots. Hij is geaffilieerd met imec, als wetenschappelijk medewerker.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.