Hygiene for Food belicht nieuwste trends rond voedselveiligheid

Safe by design, Sustainable through innovation

Vicky Van den Bossche Agristo
Vicky Van den Bossche van Agristo vertelde hoe de aardappelverwerker werkt aan het inbouwen van een voedselveiligheidscultuur

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseerden Agoria, EHEDG België en Flanders' FOOD opnieuw hun studiedag 'Hygiene for Food' in Berchem. Deze achtste editie stond in het teken van 'Safe by design, Sustainable through innovation'. Naast de vertrouwde lezingen en de minibeurs werd er met de lunchpitchsessie rond het Europese CATALYSE-project ook een nieuw initiatief in het leven geroepen. Zo kreeg dit Vlaams event nu zelfs voor het eerst een internationaal karakter.  

Lezingen

Hygiene for Food is een van de initiatieven van Flanders' FOOD en Agoria in het kader van het VLAIO Industriepartnership. Het event is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste events rond reiniging, hygiënemonitoring en hygiënisch ontwerp voor de voedingsindustrie in Vlaanderen. De recentste ontwikkelingen op het vlak van voedselveiligheid en hygiëne worden er telkens besproken tijdens het lezingenprogramma. 

Safe by design

Deze editie belichtte daarbij ook de nieuwe regelgeving en demonstreerde hoe de juiste materiaalkeuze, het juiste gebruik en het gepaste onderhoud direct bijdragen aan de hygiëne en veiligheid van de productieomgeving. 

Zo gaf Peter Overbosch van Metro Cash & Carry het belang van hygiënisch ontwerp aan. Dit deed hij als co-auteur van 'Food Safety Short Stories' aan de hand van voorbeelden uit dit boek, waarin 87 real-life cases van over de hele wereld verzameld staan.

"Een hygiënisch ontwerp kan latere kosten door vervangonderdelen, productiestilstand en recalls vermijden, maar de situatie moet ook hygiënisch blijven. Pas daarom steeds de juiste procedures en praktijken toe, en voer preventief en predictief onderhoud uit", opperde hij.

"Cruciaal voor het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur zijn eensgezindheid en betrokkenheid van het management, en betrokkenheid van alle medewerkers"

Vicky Van den Bossche van Agristo leverde dan weer een Belgische bedrijfsgetuigenis, door aan te geven hoe de aardappelverwerker hygiënisch ontwerp implementeerde bij de ontwikkeling van een nieuwe productiesite, in het Noord-Franse Escaudoeuvres. Ook op de bestaande plants ging men voor een nieuwe aanpak, onder meer door de strengere eisen van klanten.

"Het belangrijkste daarbij was om een draagvlak te creëren en een actieve betrokkenheid te realiseren; van het management tot op de productievloer. Dat deden we door opleidingen te voorzien en ook mee te geven waarom er voor bepaalde materialen of leveranciers wordt gekozen. Zo streven we naar een echte food safety culture", sprak zij. 

Diezelfde voedselveiligheidscultuur – een combinatie van technologie, food safety management en menselijke dimensies – was het onderwerp van de lezing van Pauline Spagnoli van Fevia. Zij gaf daarbij ook een stand van zaken op het vlak van wetgeving en de operationalisering daarvan, via commerciële standaarden als IFS en BRC.

"Er zijn veel tools beschikbaar om de voedselveiligheidscultuur te meten en te verbeteren. Het creëren van een mature food safety culture is een continu proces en verbeteringsprocessen zullen er in verschillende bedrijven anders uitzien. Cruciaal voor die verbetering zijn in ieder geval eensgezindheid en betrokkenheid van het management, en betrokkenheid van alle medewerkers", luidde ook haar boodschap. 

Sustainable through innovation

Daarnaast lag de focus ook op duurzaamheid tijdens het reinigingsproces, bijvoorbeeld door verminderd gebruik van energie, water en/of chemische middelen. 

Hein Timmerman EHEDG
Hein Timmerman nam het woord als voorzitter van EHEDG (European Hygienic & Engineering Design Group)

Hein Timmerman van Diversey / EHEDG en Jeroen Pandelaere van Actemium hadden het concreet over evoluties rond CIP-management, omdat het CIP-proces een grote economische en ecologische impact heeft voor voedingsbedrijven. Anderzijds is dit natuurlijk wel nodig om de voedselveiligheid te garanderen.

"Het is dus zoeken naar een optimale balans tussen de verschillende parameters. Na het verzamelen van data en de analyse daarvan om verbeteringen door te voeren, is de nieuwste trend een dynamische CIP. Daarbij introduceert men verschillende vervuilingsklassen en aangepaste CIP-recepturen. Zo zou men de chemicaliënconcentraties of circulatietijd na een productievrij weekend perfect kunnen verlagen, zonder enig kwaliteitsverlies bij de levensmiddelen in kwestie", klonk het. 

Inspiration Village

Aanvullend op deze theoretische benaderingen konden de partners van de studiedag hun nieuwe producten of diensten voorstellen op de 'Inspiration Village'-minibeurs. Daar konden de bezoekers natuurlijk ook met elkaar netwerken of van gedachten wisselen. 

CATALYSE Hygiene 4 Food
Tussen de lezingen door kon men verder inspiratie opdoen op de minibeurs of tijdens de lunchpitchsessie
3/10

Zelfs over de middag werden we overspoeld met informatie, want tijdens de nieuwe lunchpitchsessie mocht een selectie van elf internationale bedrijven zichzelf kort voorstellen. Die pitchers werden door de partners van het Europese CATALYSE-project (Catalysing scientific innovation into food safety action) geïdentificeerd als innovatieve aanbieders van oplossingen.

Daarbij ging het onder meer over droogijsstralen, efficiëntere desinfectie, AI-ondersteunde PCR-kits, monsternames, het verwijderen van biofilms en een multidimensionale tool om de voedselveiligheidscultuur te meten, verbeteren en in stand te houden.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.