Nuttige tips de ladingbeveiliging in bedrijfswagen

Wetten en voorschriften hebben voor veel mensen veelal een bijsmaak. Maar op het gebied van de ladingbeveiliging zijn de wettelijke bepalingen niet alleen maar nice to have! Wat vaak als lastige verplichting wordt beschouwd, kan snel in een levensreddende maatregel in het verkeer veranderen, want niet of onvoldoende beveiligde ladingen in de bedrijfswagen vormen een groot gevaar voor de inzittenden en andere verkeersdeelnemers. Om deze reden is ladingbeveiliging in de bestelwagen een belangrijk thema waar niet vaak genoeg op kan worden gehamerd!

Bevestiging

Maar waarom is dat?

Onwetendheid vrijwaart niet tegen straf, want: wie niet beveiligt, is aansprakelijk! De veronderstelling “Zware ladingen zijn al door het eigen gewicht voldoende beveiligd.” is onjuist! De wetgever eist dat elke lading in de bedrijfswagen in principe zodanig beveiligd moet zijn dat deze in normale rijsituaties (hiertoe behoren ook een noodstop en uitwijkmanoeuvres) niet kan omvallen, verschuiven of omlaag kan vallen.

Wie is verantwoordelijk voor de beveiliging van de lading?

Niet alleen de bestuurder is verantwoordelijk voor de lading. Volgens de wetgever zijn alle betrokken personen verplicht om een aderquate en reglementaire beveiliging van de lading in de bedrijfswagen te garanderen. Ook de verlader en de vlootbeheerder zijn ervoor verantwoordelijk om de te vervoeren goederen te beveiligen tegen verschuiven, omvallen, heen en weer rollen en omlaag vallen.

Fundamentele verplichtingen voor de verantwoordelijken

  • Perfecte staat van alle beveiligingsmiddelen
  • Bestuurder is geschikt en geschoold
  • Voertuig is geschikt voor het vervoer van de goederen:
    • Rekening houden met toelaatbare gewicht
    • Voertuig wordt bij het transport van gassen voldoende geventileerd (vloer- en dakventilatie)
    • Bezemschoon laadoppervlak
    • Bevestigingspunten geschikt voor de beveiliging van de lading
    • Bevestigingspunten beschikken over een voldoende grote belastbaarheid
  • Lading is beveiligd tegen glijden en kantelen
  • Belading belemmert rijstabiliteit niet
    • Rekening houden met zwaartepunten van het voertuig en de lading
    • Rekening houden met totaalgewicht van het voertuig
  • Beveiliging van de lading wordt na een noodstop of bijzondere belastingen gecontroleerd

Hoe doe je het nu eigenlijk goed?

SjorrenKrachtsluitende ladingbeveiliging

De krachtsluitende ladingbeveiliging, ook wel “neersjorren” genoemd, wordt met sjormiddelen gerealiseerd die de lading op het laadoppervlak drukken (bijv. via een riem met ratelspanslot) en zodoende de wrijving verhogen. Hierbij dienen minimaal twee spanbanden over de lading te worden gespannen.

Om een hogere contactkracht te realiseren, moet de sjorhoek indien mogelijk 90° bedragen. Bij dit type ladingbeveiliging draagt de contactkracht echter alleen bij aan de verhoging van de wrijfkracht tussen lading en laadoppervlak. Wij raden daarom aan om veeleer te kiezen voor de vormsluitende ladingbeveiliging.

Vormsluitende ladingbeveiliging

Bij een vormsluitende ladingbeveiliging wordt de lading zo goed mogelijk tegen de voor-, achter- of zijwand in het voertuig geplaatst. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de lading door hulpmiddelen of spanbanden aanvullend worden geblokkeerd en hierdoor worden beveiligd.

bevestigingenAls hulpmiddelen kunnen hierbij spanstangen, blokkeerstangen, vierkante houders of ladingbeveiligingsnetten worden gebruikt. Met bevestigingsmiddelen kan ofwel via het beschreven neerbinden of via vormsluitende ladingzekering, ook wel “direct zekeren” genoemd, de lading aanvullend worden beveiligd. De lading wordt hierbij rechtstreeks door de bevestigingsmiddelen vastgehouden, niet alleen door de wrijving.  Daarom heeft direct zekeren indien mogelijk de voorkeur boven neerbinden.

Een zeer effectieve vormsluitende zekeringsmethode is kopbinden dat veelal bij zeer zware ladingen wordt ingezet. In dit geval wordt in principe een combinatie van meerdere ladingbeveiligingsmiddelen aangeraden. De keuze van ladingbeveiligingsmiddelen en een geschikte zekeringsmethode is altijd afhankelijk van het type lading.

 

Voordelen van een professionele ladingbeveiliging

Bespaart kosten

Een adequaat beveiligde lading betekent niet alleen bescherming voor de inzittenden, maar ook de transportgoederen zelf worden ontzien en beschermd. Materiaalkosten die ontstaan door beschadigd materiaal op grond van een gebrekkige beveiliging, worden zo tot een minimum beperkt.

Bespaart tijd

Een professionele ladingbeveiliging geeft de bestuurder niet alleen een veilig gevoel. Ook de verlader bespaart hierdoor ongeveer 20 procent tijd die hij voorheen aan een gecompliceerde beveiliging van de goederen moest besteden. Dat kan per dag oplopen tot wel 1,5 uur.

Aantal ongevallen daalt

En dat zorgt weer voor lagere verzekeringspremies en een verlaging van ongevalsgerelateerde uitvalstijden. Een professionele ladingbeveiliging zorgt dus voor een verlaging van de werkuren, bedrijfsongevallen, kosten en draagt tegelijkertijd bij aan een hogere rendabiliteit van het bedrijf. Vlootbeheerders en bedrijfsleiders dienen hun medewerkers door verantwoordelijk handelen aan te zetten tot een goede instelling om de wegen op de lange termijn veiliger te maken.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.