- 05 november 2018
- Door Reportage
- | 4 min. leestijd
- | Bron: Architect
VLAAMSE ARCHITECTEN OP BEZOEK BIJ DUITSE SYSTEEMFABRIKANT
BEZOEK AAN SHOWROOM (DÜSSELDORF) EN TECHNOLOGIECENTRUM (BIELEFELD) VAN SCHÜCO
Eind september organiseerde Schüco in samenwerking met architectenkoepel NAV een tweedaagse studiereis voor architecten en journalisten naar Düsseldorf en Bielefeld. Schüco wou er vooral zijn technologiecentrum tonen en zijn recente, innovatieve logistieke organisatie. De visueel aantrekkelijke toonzaal in het hoofdkwartier in Bielefeld stond minder centraal omdat die binnenkort in een nieuw kleedje gestoken wordt. Bescheidener in oppervlakte is de regionale toonzaal in Düsseldorf, ondergebracht in een van de recente gebouwen in de Medienhafen. Een strategische locatie.
MEDIENHAFEN

De Medienhafen is een oud havengebied ten zuiden van het stadscentrum, een beetje vergelijkbaar met het Eilandje in Antwerpen. Vanaf de jaren zestig verloor de zone aan betekenis als havengebied, vooral omdat ze te dicht bij het stadscentrum lag. De nieuwe invulling bestaat vooral uit kantoren, met een geconcentreerde cluster mediabedrijven. Er kwamen ook horeca en nieuwe woonprojecten, met een ongewone architectuur én in harmonie met de oude, industriële architectuur.
Ook vandaag wordt er nog gebouwd.“Zulke omgevingen zijn ideaal om ons als aanbieder van bouwkundige systeemoplossingen te tonen", aldus Fabien Bertrand, technisch raadgever voor residentiële oplossingen bij Schüco. Wat de Medienhafen betreft klopt dit zeker. “De buitenomgeving is eigenlijk een voortzetting van de toonzaal. In de meeste gebouwen in de omgeving zijn producten van Schüco verwerkt. Eigenlijk is het eenvoudiger er de zeldzame voorbeelden aan te duiden waar dit niet zo is", zegt architect Paul De Maesschaelck (Malle), die aan het bezoek deelnam.
Al zullen de meeste bezoekers in de praktijk architecten, verwerkers, voorschrijvers en professionele bouwheren zijn, mag iedereen de toonzaal bezoeken. “Historisch waren we vooral actief op de projectmarkt. We streven nu ook naar meer zichtbaarheid op de private woonmarkt." Er zijn eerste denkpistes om op een dergelijke locatie in een centrale stad ook in België een regionale toonzaal in te richten.
TECHNOLOGIECENTRUM
In zijn technologiecentrum in Bielefeld voert Schüco tests uit op onder meer veiligheid, brandwerendheid, lucht- en waterdichtheid, veroudering, thermische en akoestische (trillingen!) isolatie, warmte-, UV-, schok- en inslagbestendigheid. Dit impliceert onder meer ook de inslag van kogels. De proeven vinden plaats in gecontroleerde omstandigheden, bij temperaturen van -20 tot +80 °C. Het technologiecentrum is erkend als onafhankelijk testcentrum voor zowel afzonderlijke componenten als geïntegreerde systemen.
“Schüco heeft veel ervaring in het uitvoeren van tests, doordat het al een lange traditie had in het testen van eigen producten", zegt Bertrand. Dat begon in 1967. In 1968 kocht het hiervoor bij de TU Berlin een tweedehands testmachine aan. Die staat er nog altijd, niet meer om ze te gebruiken, maar als een soort museumstuk aan de ingang van het gebouw. Van die uitgebreide ervaring maakt Schüco ook dankbaar gebruik om bouwadviseurs, metaalfabrikanten en architecten te adviseren over complexe aspecten zoals de akoestiek van gebouwen. Het technologiecentrum dient ook als trainingsomgeving voor zowel eigen medewerkers als studenten.
In de toonzaal in Bielefeld is er overigens veel aandacht voor virtual reality. Net als op een computerscherm kan je er Schüco schrijnwerkensembles op maat samenstellen, tegen voor- en achtergrondomgevingen naar keuze. Een essentieel comfortverschil zijn de schermgrootte en de 3D-mogelijkheden.
Dansende torens
De dansende torens uit 1997-1999 van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry zijn vermoedelijk de bekendste gebouwen in de Medienhafen. Wegens hun onderlinge verhoudingen wordt soms gesuggereerd dat ze een gezinnetje symboliseren. De metaalkleurige gevel uit roestvrij staal van het middelste complex weerspiegelt de buitengevels uit witte en rode baksteen van de andere gebouwen.
Colorium
De Schüco-toonzaal in de Medienhafen in Düsseldorf bevindt zich vlakbij het Colorium, een veelkleurig gebouw met 2.200 glazen gevelpanelen met, zoals veel nieuwe gebouwen in deze buurt, een overkragende dakconstructie. De Britse architect William Alsop Allen ontwierp dit gebouw van zeventien verdiepingen hoog. Dat doet sinds 2013 dienst als hotel, naar verluidt omdat bedrijven te weinig geneigd waren hun kantoren in dit kleurig kader onder te brengen.
COMPETITIEVE ONTWIKKELING

Architecten die de trip meemaakten reageren erg positief. “Als jong architectenkantoor zoeken wij steeds innovatie in architectuur, materiaal en techniek", zegt Thijs Mertens van Atelier Twee (Roeselare). “We zijn dankbaar dat we de kans kregen een blik achter de schermen te werpen bij een toonaangevende aanbieder van raam-, deur- en gevelsystemen. We ontdekten er hoe de recentste technische stand van zaken en de toekomstvisie van het bedrijf zich kunnen vertalen naar de consumentenmarkten van alle grootordes."
Op het gebied van innovatie is er zeker geen stilstand, ondervonden we. De grote honger van het bedrijf naar technisch onderscheid zorgt voor een competitieve ontwikkeling in de sector buitenschrijnwerk. Dat komt de consument alleen maar ten goede. "Het is nuttig om als architect meer achtergrondinformatie te krijgen over de technische aspecten van producten," meent De Maesschalck. “Het was vooral interessant om te ervaren hoe de kliksystemen voor het hang en sluitwerk heel wat boren en frezen overbodig maken."