Technische expertise
in nieuw mediagebouw

Het nieuwe hoofdkwartier van DPG Media belooft een nieuwe landmark te worden in het Antwerpse stadsbeeldHet nieuwe hoofdkwartier van DPG Media belooft een nieuwe landmark te worden in het Antwerpse stadsbeeld. De cijfers over het imposante project van Binst Architects spreken voor zich: twee ondergrondse niveaus, een gelijkvloers en 10 verdiepingen, 46 m hoog. In totaal goed voor een oppervlakte van 22.191 m², met daarenboven drie daktuinen met een levend ecosysteem.

Voor het schrijnwerk waren de eisen op vlak van isolatie en akoestiek vrij belangrijk te noemen. De grote glasvolumes spelen daar een grote rol in. Schüco had daarvoor verschillende oplossingen in huis. Als gevelsysteem koos men voor FWS 50 SG, de stijlregelgevel met mogelijkheden op vlak van vormgevingsvrijheid en thermische isolatie. Bij de schuifdeuren werd geopteerd voor een aluminium schuifraamsysteem met verbeterde isolatiewaarden. Ook voor de ramen en deuren koos men finaal voor de AWS 75 SI en de ADS 75 HD. Die laatste is een deursysteem dat gecertificeerd is op een miljoen cycli. Voor de brandwerende delen wordt gerekend op Firestop 60, met een brandweerstand tot 60 min.

De grote glasvolumes en geveloverspanningen waren niet eenvoudig te realiseren, zo vertelt ook Frans Van Rompaey, Senior Architect Project Manager bij Schüco: "De overspanningen op de hoeken van het gebouw, waar de gevel over twee bouwlagen liep zonder een bijkomende ondersteuning, waren zeker geen evidentie. Net als de snelheid van monteren, de bereikbaarheid en bij uitbreiding het hele logistieke verhaal. Belangrijk in zo’n verhaal is de ondersteuning van de verwerker tijdens de fase van het ontwerp en de prijsaanbieding. Wat dat betreft werden tijdens de voorbereiding meteen de nodige stappen gezet richting de ontwikkeling van profielen en een manier van monteren. Het technische dossier werd al bij aanvang van de studie door Schüco samengesteld."

Ook de trapeziumvormen op het gelijkvloers en de eerste verdieping springen in het oogOok de trapeziumvormen op het gelijkvloers en de eerste verdieping springen in het oog. "Door de schuine plaatsing van de stijlen was het een uitdaging om de waterhuishouding van het systeem op een goede manier te garanderen”, vertelt Tom Jacobs, hoofd verkoopdienst bij Vorsselmans (plaatser van ramen en deuren).
“Door de grote verdiepingshoogte en de aanwezigheid van vides werden we op niveaus 2 en 3 dan weer geconfronteerd met een overspanning tot 8,6 m. Hiervoor werden, in samenspraak met Schüco, speciaal profielen ontwikkeld. Een bijkomende uitdaging was dat de architect aan de buitenzijde alleen glas wilde zien, met zo klein mogelijke voegen. Door met glas met een oversteek te werken, konden we ook aan die eis voldoen.”

Op de hogere verdiepingen zijn alle gebouwhoeken afgerond. "Dat werd opgelost met gebogen beglazing en gebogen aluminium profielen. Vermits ook hier relatief diepe profielen werden toegepast, had de buiger technische problemen om deze te buigen. Dit werd opgelost door de profielen toe te passen met een zachtere aluminium legering en een grotere wanddikte, om zo toch voldoende stijfheid te bekomen.", zo legt Tom Jacobs uit.

Duurzaamheid speelde eveneens een rol. Zo ligt het gebouw naast het treinstation Antwerpen-Centraal. Daarnaast zorgen de drie dakterrassen samen met de acht terrassen per verdieping ervoor dat de beleving niet beperkt blijft tot binnen. Het compacte ontwerp zorgt voor meer energiebesparing. Op vlak van opwarming zorgen betonnen banden voor een beschutting tegen de zon, net als de strategische plaatsing van zeefdruk op de beglazing.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.