Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 5)

Roger - ep. 5 - Wand Tegelen. De vloer en de muur in het natte gedeelte worden getegeld. De wanden worden met dezelfde tegels als de vloer betegeld. Dat gebeurd op drie verschillende ondergronden: cementpanelen, gipskarton en gepleisterde muren.

Bekijk deel 6 hier.

Transciptie 

In de vorige afleveringen bouwden we reeds onze muren op. In de constructie in metal stud en hout kwamen de nodige voorzieningen. Daarna werd het geheel verstevigd met OSB platen. Hierdoor kregen we stevige wanden. Om hierop verder af te werken, werden er bouwplaten geplaatst, cementgebonden in de natte zone en groene gipskartonplaten in de rest van de badkamer. In de natte zone brachten we nog een flexibele dichting aan op de muren. Door de dichtingsflap van de douche hierin te verwerken kregen we een een waterdichte nis. Ook de vloer werd ondertussen voorzien van tegels, die plaatsten we met een speciaal nivelleringssysteem. Nu gaan diezelfde tegels ook op de wanden rond de douche, het toilet en bad.


In een vorige aflevering zag je reeds hoe de wanden voorzien werden van een primer die de hechting van de lijm zal verbeteren. Op de blauwe coating in de douche mag er meteen getegeld worden.


Controleer eerst of je vloer pas is en je dus recht zal kunnen werken. Indien dit niet zo zou zijn, kan je starten vanaf de tweede rij.
Doe nu voldoende lijm op je lijmkam en lijm de muur in. We doen dit telkens voor een tweetal tegels. Omdat we hier de voegen van vloer en wand laten doorlopen, plaatsen we de eerste tegel gelijk met de eerste tegel van onze vloer.
Eens je wand voorzien is van de lijm kan je deze gaan kammen. De overtollige lijm, kan je terug in je emmer plaatsen.
Net zoals bij de vloer gaan we hier de tegels dubbel gaan verlijmen. Gezien de beperkte belasting op de wand is dit bij dit formaat tegels misschien niet nodig, maar zo zijn we toch zeker van een goede verlijming.
De tegel kan dan op zijn plaats tegen de muur. Plaats deze op enkele kaleerblokjes zodat je de voeg tussen vloer en wand kan respecteren. Controleer telkens of je tegel goed is bevestigd.
Ook de tweede tegel kan dan tegen de muur. Om vlak te werken en de uitzetvoeg aan te houden, maken we opnieuw gebruik van het nivelleersysteem. Dat bespaart ons wat tijd en controlewerk. Zeker bij grote tegels is dit handig. Je moet ze immers in één vlak krijgen en een kleine oneffenheid zie je al. Eens de tegel geplaatst is, plaats je een spie in de voorziene clips. Met de meegeleverde tang, klem je de spieën op hun plaats. Dan kan je de volgende clips plaatsen.
En zo werk je verder. Eerst inlijmen, dan opkammen. Voorzie de tegel van lijm en plaats die dan tegen de muur. Controleer en verwijder eventuele lijmresten met een spons. Bevestig dan je spieën. Controleer tussendoor regelmatig of je recht bezig bent en corrigeer indien nodig.
De lijm die we gebruiken heeft een beperkte afglijding. Dat betekent dat je, als je je tegel op je muur kleeft, de tegel niet naar beneden gaat glijden. Tijdens het plaatsen zal je merken dat de lijm de tegel echt tegen de muur zuigt.
Bij het toilet moeten we enkele uitsparingen voorzien. Meet eerst goed af waar die uitsparing moet komen. Teken die maten dan over op je tegel. Met de stops van de leidingen kan je dan de rondingen tekenen. Trek vanuit deze rondingen de volledige lijnen door om je tekening af te maken.
Slijp eerst bovenaan de tekening uit om splinters te vermijden. Daarna kan je ook achteraan inslijpen om je opening te maken. De afgeronde delen zijn hier niet eenvoudig te slijpen. Je kan hiervoor de schijf van je haakse slijper wisselen naar een tegelboor voor op de slijpschijf om de rondingen verder uit te werken. Dit is een droge diamantboor. De koeling gebeurd dus niet door water maar door lucht binnenin de kop en dat wil zeggen dat je deze schuin moet houden en regelmatig moet ontlasten om lucht in de boorkop te laten circuleren.
Eens je uitsparing is gemaakt, kan je deze nog bijwerken met behulp van je diamantboor. Let er hierbij uiteraard op dat je niet te veel wegneemt of de tegel breekt.
Voor de tegel tegen de muur kan, moeten we zowel de wand als de tegel nog in lijmen. En dan volg je opnieuw de gekende werkwijze. Plaats je clips, en zet de tegel op zijn plaats. Controleer en bevestig de spieën in de clips.
Met de tegelzaag zagen we nu nog de laatste tegel op maat. Controleer nog even de maat en zaag dan de tegel. Zo’n tegelzaag kan je huren en is geschikt voor elk soort tegel. Het maakt het werk alweer een stukje eenvoudiger.
Eens de tegel op maat is, kan ook die tegen de muur.
Onze eerste rij is af. De rest van de muur kunnen we nu op dezelfde manier gaan opbouwen, waarbij we rekening houden met de verschillende uitsparingen.
Na het plaatsen van je tegels verwijder je overtollige lijm uit de voegen en van de tegels. Met behulp van de clips zorg je dan dat je tegels perfect vlak en recht hangen. Verwijder ook telkens de lijmresten rond je tegel zodat deze niet uitdrogen.
Eens je gestart bent, gaat het tegelen van de muur vlot vooruit en voor je het weet is de volledige wand af.
Ook de andere zijde van de douche voorzien we van de nodige tegels. Omdat we hier geen directe referentie met de vloer hebben, gebruiken we een lijnlaser om de voeg van de vloer op de wand te projecten.
Aan deze zijde eindigen we met een buitenhoek. Breng hier wat lijm aan zodat je er een eindprofiel kan in aanbrengen. Controleer of het profiel overal op eenzelfde afstand zit en je dus recht werkt. Verdeel dan de lijm verder tot het volledig profiel is ingelijmd.
Nu kan je het laatste rij tegels gaan plaatsen. Bij het plaatsen van de vloer hebben we dit zo voorzien dat de naad perfect in het midden van de douchebak loopt. Die naad trekken we nu door in de achterkant van de douche.
Met een pijl kan je aanduidden hoe de tegel moet geplaatst worden. Nadat deze vastzit, kan je de tegel wassen en meteen de inkt verwijderen.
Eens alle tegels geplaatst zijn, verwijder je nog de overtollige lijm uit de voegen en verwijder je de lijmresten van de tegels met een propere spons.
Nog een laatste detail. De uitsparing bij de douche moeten we nog afwerken. De tegels hier zijn op maat gezaagd en moeten nu nog afgewerkt worden met een eindprofiel. Breng daarom voldoende lijm aan in de opening en plaats het profiel in de lijm. Met wat kaleerblokjes kan je een voeg voorzien. Lijm daarna ook je op maat gemaakt stuk tegel in en leg dit op zijn plaats. Zorgt dat dit net gelijk komt met het eindprofiel en dat het afhelt zodat je hier geen kans hebt op stilstaand water.
Ook de andere muren worden nog betegeld. Om dat de kunnen doen, plaatsen we wel eerst het bad, maar dat is voor een volgende keer.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.