- 21 februari 2017
- | Bron: Foodprocess
Eerste Food Waste Awards uitgereikt
REO Veiling winnaar in categorie voedingsbedrijven

Op initiatief van het Food Surplus Entrepreneurs Network zijn in februari voor het eerst de Food Waste Awards uitgereikt. Die hebben als doel bestaande projecten om voedselverlies te reduceren positief in de kijker te zetten. Er waren telkens drie finalisten in vier verschillende categorieën. Bij de bedrijven in de voedingssector waren dit de productiekeuken van AZ Nikolaas, mengvoederfabrikant Trotec uit Veurne en REO Veiling uit Roeselare.Uiteindelijk ging de award in deze categorie naar die laatste kandidaat. De coöperatieve telersvereniging doet heel wat inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan. Ze zorgt ervoor dat zowel hun personeel als de producenten duurzaam omgaan met de verse producten. Hun voedseloverschotten zetten ze af naar sociale organisaties, voor diervoeder en als natuurlijke bemesting op akkers. Ze doen dit op verschillende manieren en dit al jaren aan een stuk.Bij de lokale overheden won Stad Gent met hun 'Restorestje', bij de organisaties ging de award naar het duurzaam en solidair project 'Rabot op je bord' en bij de overnemers tot slot viel het initiatief 'Rekub' in de prijzen. Dit onder meer dankzij pop-up restaurants die uitsluitend koken met voedseloverschotten en een eigen food waste app.