GROOTSTE BAGUETTELIJN TER WERELD KRIJGT VERDERE UITBREIDING

Lantmännen Unibake Londerzeel blijft investeren na desastreuze brand

In 2015 sloeg het noodlot toe bij Lantmännen Unibake in Londerzeel. Een nachtelijke brand legde de industriële bakkerij volledig in de as. Dankzij het vertrouwen en de ondersteuning vanuit de internationale groep, samen met de expertise van de medewerkers, kon er echter al snel een nieuwe plant worden opgericht. De productielijn is, net als het automatische hoogbouwmagazijn, uitgerust met de modernste technologieën. Daardoor wordt dit nu als een 'modelfabriek' aanzien, want in 2018 won de onderneming een Factory of the Future Award. “Een mooi duwtje in de rug voor onze verdere uitbreidingsplannen", klinkt het.

Momenteel zijn er zo'n 5.000 referenties op één productielijn. "Met onze nieuwe lijnen kunnen we blijven inspelen op de marktevoluties", stelt operationeel directeur Hendrik Decock
Momenteel zijn er zo'n 5.000 referenties op één productielijn. "Met onze nieuwe lijnen kunnen we blijven inspelen op de marktevoluties", stelt operationeel directeur Hendrik Decock

 

ZWEEDSE COOPERATIEVE

Lantmännen is een coöperatieve die in handen is van 25.000 Zweedse landbouwers. Zij vertegenwoordigen samen zo'n 90% van de totale Zweedse landbouwsector. Er zijn vier bedrijfstakken: 'energy', 'machinery', 'agriculture' en 'food'. Bij die laatste tak onderscheiden we enerzijds Lantmännen Cerealia en anderzijds Lantmännen Unibake. Lantmännen Unibake telt wereldwijd 35 industriële bakkerijen met 6.000 medewerkers en heeft drie vestigingen in ons land. Vanuit Londerzeel, Moeskroen en Ganshoren vertrekken respectievelijk 'bake-off'-baguettes, viennoiserie en speciaalbroden naar de b2b-klanten in de foodservice- en retailsector. Uniek hierbij is dat Lantmännen de verantwoordelijkheid draagt en ervaring heeft 'from field to fork'. “We zijn niet alleen een producent, maar ook een serviceverlener. We geven tips aan de landbouwers die onze grondstoffen leveren en aan ondernemers die met onze producten aan de slag willen. De Zweedse mentaliteit van openheid, eerlijkheid en transparantie is daarbij duidelijk voelbaar", zegt operationeel directeur Hendrik Decock.

 

UIT DE AS HERREZEN

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de vestiging in Londerzeel is de fatale bedrijfsbrand van juni 2015. Die legde de industriële bakkerij helemaal in de as. Toch staan de vertrouwde kwaliteit en service ondertussen alweer op punt, dankzij een gloednieuwe plant, de tijdelijke samenwerking met externe en interne partners, en de expertise van de medewerkers. Heel veel bestaande klanten waren de baguetteproducent in die tussenperiode trouw gebleven.

Snelle investeringen

“Het is het perfecte voorbeeld van onze dynamiek, flexibiliteit en wendbaarheid. Door de korte communicatielijnen waren de investeringsplannen voor de heropbouw heel snel rond. Dat hebben we te danken aan het sterke geloof van de groep in deze Belgische plant, door dat trouwe cliënteel. We beschikken hier nu over de grootste baguettelijn ter wereld, die vooral uitblinkt in efficiëntie. We kunnen hiermee maar liefst 12.000 diepgevroren Pastridor-broodjes per uur produceren voor de foodservice- en retailmarkt. Momenteel zijn er twee extra lijnen in aanbouw waarmee we ons productportfolio dan verder kunnen uitbreiden, inspelend op nieuwe trends als gezondheid, duurzaamheid of een ambachtelijk karakter", aldus Decock.

 

AMBACHT INDUSTRIALISEREN

Bij Lantmännen Unibake noemen ze hun productieproces zelf heel bijzonder, omdat dit nog maar een goeie dertig jaar bestaat. Dat is vrij kort in vergelijking met bijvoorbeeld de veel oudere brouwindustrie.

"Met onze meetmethoden, gevalideerd door bakkers, hebben we de kwaliteitscheck van het deeg uit handen kunnen nemen"
"Met onze meetmethoden, gevalideerd door bakkers, hebben we de kwaliteitscheck van het deeg uit handen kunnen nemen"

Synergie

“Wij zijn hier zelf de grondleggers geweest van de industrialisatie van dit ambachtelijke procedé. Daarbij moeten we tot op vandaag de kennis van bakkers en techneuten samenbrengen, wat zeker geen makkelijke oefening is. Bakkers zijn van nature uit immers heel trotse mensen en staan dikwijls wat weigerachtig tegenover automatisatie. Toch moeten we hun passie zien te objectiveren, om zo een uniform product te bekomen. Daartoe passen we de modernste technologieën toe", vertelt de operationeel directeur.

Moderne technologie

Een voorbeeld daarvan is de datacaptatie bij de bereiding van het deeg.

“Bakkers voelen aan het deeg en trekken dit uiteen om zo de elasticiteit en de netwerkstructuur te beoordelen. Met onze meetmethoden, gevalideerd door bakkers, hebben we deze kwaliteitscheck echter uit handen kunnen nemen. Door de vele sensoren kunnen we dit nu zelfs automatiseren. Zo zijn we erin geslaagd om dat ambachtelijke aspect echt te integreren in ons industriële productieproces", legt Decock uit.

 

PERSONEEL

Zoals overal in de voedingsindustrie verloopt de zoektocht naar technische profielen ook hier erg moeizaam.

“Wij vinden het evenwel belangrijker dat de medewerkers gemotiveerd zijn en willen bijleren, dan dat ze de juiste vaardigheden hebben maar niet kneedbaar zijn. We investeren dus graag in opleidingen, wat helemaal past binnen onze mensgerichte aanpak. Die bijscholingen zijn hier de voorbije jaren zeker nodig geweest door de vele veranderingen op technologisch vlak, en daar willen we in de toekomst nog verder op inzetten. Door de Factory of the Future Award zijn we wel erg 'in the picture' gekomen, ook bij potentiële nieuwe medewerkers. Met onze gloednieuwe plant en onze Zweedse bedrijfswaarden proberen we hen te overtuigen om bij ons aan boord te komen", klinkt het.

“We integreren het bakkersambacht in ons industriële productieproces"

UITDAGINGEN

“Door bepaalde trendwatchers en -setters kreeg brood de afgelopen jaren een eerder negatieve connotatie, maar dat lijkt nu voorbij. We moeten hun inzichten wel meenemen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, waarvoor we ook dikwijls te rade gaan bij onze klanten. Voor hen willen we een echte 'partner in success' zijn. Daartoe moeten we hun specifieke noden goed begrijpen, om die dan te vertalen naar de juiste producten. De steeds veranderende marktevoluties zijn voor ons een echte uitdaging, maar door de verdere investeringen en onze marktstudies kunnen we ook in de toekomst gepast op de trends inspelen", meent de operationeel directeur.Momenteel zijn er zo'n 5.000 referenties op één productielijn. "Met onze nieuwe lijnen kunnen we blijven inspelen op de marktevoluties", stelt operationeel directeur Hendrik Decock.

FACTORY OF THE FUTURE AWARD 2018

Bij de plant in Londerzeel is het metershoge diepvriesmagazijn het absolute paradepaardje
Bij de plant in Londerzeel is het metershoge diepvriesmagazijn het absolute paradepaardje

Door de toepassing van moderne technologie, de expertise van alle medewerkers en de internationale samenwerking met universiteiten en andere partners slaagde men erin om na de brand al snel een nieuwe plant 'up and running' te hebben. Volgens operationeel directeur Hendrik Decock is het nu net die unieke mix die ertoe leidde dat Lantmännen Unibake Londerzeel dit voorjaar een Factory of the Future Award kreeg.

“Waren we voor de opbouw van de nieuwe plant van een 'green field' gestart, dan was dat zonder meer een positief verhaal geweest. Nu vertrokken we echter van een brand, wat wij weliswaar hebben opgevat als een opportuniteit, maar wat ons toch ook wat met een dubbel gevoel achterliet. De award is in dat opzicht een belangrijke stimulans geweest voor onze medewerkers. Het is een mooie erkenning voor hun geleverde inspanningen."

Zeven kernwaarden typeren een Factory of the Future, zoals 'world class manufacturing technologies', 'end-to-end engineering' of 'production network'. Bij de plant in Londerzeel is het metershoge diepvriesmagazijn het absolute paradepaardje. Tot wel 28.500 palletten kunnen daarin worden gestockeerd. Die kunnen geheel automatisch worden opgeroepen en voor de vrachtwagens worden klaargezet voor het transport naar de klanten.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.