- 12 december 2019
- | Bron: Foodprocess
Nieuw onderzoeksgebouw voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie
Eerstespadesteek VEG-i-TEC in Kortrijk

De UGent Campus Kortrijk gaf begin december de aftrap voor de bouw van het nieuwe onderzoeksgebouw VEG-i-TEC, een ‘living lab’ voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie. Hier zal industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden. Dat gebeurt dus niet enkel op laboschaal, zoals gebruikelijk, maar ook op semi-industriële schaal. Het gaat hier om R&D rond de verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen enerzijds, en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie anderzijds.
Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken zal worden bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken, en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen.
VEG-i-TEC staat open voor samenwerking binnen een (inter) nationale context en via specifieke onderzoeksprojecten op maat. Bedrijven moeten er vanaf eind 2020 terechtkunnen om onderzoek en tests te laten uitvoeren naar duurzamere en innovatieve productieprocessen. Onder meer UGent rector Rik Van de Walle, Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne en gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen Jean de Bethune gaven de ‘eerstespadesteek’.