- 12 december 2019
- | Bron: Foodprocess
Bio Bakkerij De Trog is eerste CO2-neutrale bakkerij in België
Uitstoot van 1.372 ton op drie jaar tijd volledig geneutraliseerd

Bio Bakkerij De Trog uit Ieper is erin geslaagd om, als eerste grootschalige, Belgische bakkerij, het CO2-neutraal label op haar naam te schrijven. “Dit is een concrete vertaling van onze sterk geëngageerde duurzame bedrijfsfilosofie”, klinkt het bij de bedrijfsleiding.
Door een zorgvuldig uitgewerkt vergroeningstraject wist de Trog op drie jaar tijd haar CO2-uitstoot van 1.372 ton te neutraliseren. Opmerkelijk, omdat in diezelfde periode het totaal geproduceerde volume steeg met 15%. Om dit doel te bereiken, bracht het bedrijf tal van actiepunten in de praktijk.
“De bewustmaking en mobilisatie van alle medewerkers om actief mee te werken aan het realiseren van een groene, CO2-neutrale bedrijfsomgeving vormde het startschot. Het systematisch uitschakelen van computers, elektrische toestellen, verlichting en productielijnen, in combinatie met een sterk verminderd aircogebruik en bewuster omgaan met mobiliteitsissues, leidde tot de eerste hoopgevende resultaten”, zegt gedelegeerd bestuurder Stijn Switten.
“Een acceleratie-effect, goed voor het neutraliseren van een derde van de gemeten uitstoot, werd bekomen door fors te investeren in de transformatie van gebouwen en kantoren naar een groene infrastructuur. Denk hierbij aan isolatie volgens hoogste normen en de omschakeling naar ledverlichting. Voorts pakten we grote bronnen van CO2-uitstoot drastisch aan, zoals het koelvloeistof- en persluchtgebruik”, klinkt het verder.
“Bijkomend volgden substantiële investeringen in zonnepanelen en recuperatietechnieken om de restwarmte van ovens elders in te zetten. We realiseerden in diezelfde periode de integrale omschakeling naar groene elektriciteit en het verminderen van de de impact van verpakkingsmateriaal. Door de belading van vrachtwagens en routes te optimaliseren, brachten we het aantal transporten naar beneden”, aldus nog Switten.