Honingverwerker Meli investeert in nieuw laboratorium 

De oppervlakte van het laboratorium verdriedubbelt en verwerkt 1.400 honingstalen per jaar
De oppervlakte van het laboratorium verdriedubbelt en verwerkt 1.400 honingstalen per jaar

De vraag naar honing is vorig jaar met bijna 20% gestegen. Om aan die groeiende vraag te voldoen, investeert Meli - de grootste honingverwerker van de Benelux - 300.000 euro in een gloednieuw laboratorium. Experten analyseren er per jaar zo’n 1.400 honingstalen. Ze zorgen er met de nieuwste technologieën voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Stijgende honingconsumptie

Bijen waren nog nooit zo populair. Het aantal imkers in ons land stijgt jaar na jaar en honing wordt duidelijk opnieuw fel gesmaakt. De honingconsumptie in België is het afgelopen jaar met 17% toegenomen. In 2020 werd er in België maar liefst 3,2 miljoen kg honing verkocht. De Belgische honingfan eet gemiddeld 1,5 kg honing per jaar.

Het familiebedrijf Meli is al bijna 100 jaar een toonaangevende producent van kwaliteitsvolle honing en honingproducten. Het in Veurne gevestigde eenmansbedrijf van pionier Alberic Florizoone groeide uit tot een belangrijke Europese speler met meer dan 120 werknemers in de Benelux. Ook hier merken ze dat de vraag naar honing stijgt.

"Honing is een veelzijdig natuurproduct. Als broodbeleg, als zoetmiddel, in culinaire bereidingen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Consumenten kiezen meer dan ooit voor kwaliteit en willen weten waar hun honing vandaan komt. Onze producten bieden een antwoord op die vraag", zegt Koen Steurbaut, CEO van Meli.

Te weinig Belgische productiecapaciteit 

Om aan de steeds stijgende vraag te voldoen, koopt Meli honing aan in diverse landen binnen en buiten Europa. Deze honing is afkomstig van imkers uit België, Frankrijk, Italië en Portugal, maar ook uit Argentinië, Mexico … Doorgedreven kwaliteitsonderzoek naar de authenticiteit en de origine van de honing zijn hierbij van cruciaal belang. Daarom beschikt Meli al meer dan 65 jaar over een eigen laboratorium, waarin honingstalen met de nieuwste technieken geanalyseerd worden.

Uitbreiding laboratorium

Meli investeert nu 300.000 euro in een gloednieuw en veel groter laboratorium, dat een oppervlakte van 136 m2 heeft en waar drie medewerkers voltijds aan de slag zijn. Per jaar zullen zij zo’n 1.400 honingstalen in dit labo verwerken.

"Vooraleer de honing wordt aangekocht, moet de leverancier ons een honingstaal toesturen. Deze stalen worden aan een organoleptische controle en een uitgebreid scala aan onderzoeken en kwaliteitsparameters onderworpen: o.a. naar residu’s, vervalsing ...", zegt Siska Van Poucke, kwaliteitsmanager bij Meli.

"Na goedkeuring volgt er groen licht voor de levering. De honing wordt meestal aangekocht per 20.000 kg. Alle honing dient gehomogeniseerd te zijn. Per levering wordt altijd een staalname uitgevoerd op meerdere vaten. Ook op het honingmengstaal worden de diverse analyses uitgevoerd om ons ervan te verzekeren dat de honing van goede kwaliteit is. Pas na de goedkeuring door het laboratorium kan de honing verwerkt worden. Wij werken met een ERP-systeem, waarbij het niet mogelijk is om de honing te verwerken vooraleer ze is goedgekeurd. Deze ERP maakt het ook mogelijk om alles snel te traceren."

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.