Duurzaamheid zorgt voor een versnelde verandering in de vleesverpakkingsstrategieën

Duurzaamheid is een belangrijke trend in de Europese vleesindustrie. Ze heeft het potentieel om de houding en het koopgedrag van de consument aanzienlijk te beïnvloeden en heeft invloed op bijna elk onderdeel van de toeleveringsketen van boer tot bord. Carine Laroy, Sales Manager Food Benelux bij Sealed Air, legt uit waarom met name verpakking zo essentieel is voor deze industriebepalende trend.

Sealed Air 01

De groeiende impact van groen worden

De EU-landbouwvisie voor 2020-301 focust op de impact van de duurzaamheidsdoelstellingen en de veranderende klanteisen op de vleesmarkt in dit decennium. Dit erkent de uitdagingen waarmee verwerkers worden geconfronteerd, naarmate economieën meer circulair worden. Bezorgdheid over klimaatverandering zal naar verwachting leiden tot een daling van de productie in de vleesmarkt, waarbij consumenten mogelijk hun vleesconsumptie verlagen om de impact op het milieu te verminderen. Een dergelijke potentiële verschuiving in de markt benadrukt het groeiende belang van het verbeteren van duurzaamheidspraktijken tijdens de verwerking om ervoor te zorgen dat vlees deel blijft uitmaken van de reguliere boodschappenkeuzes van mensen.

Vleesverwerkers gaan de uitdagingen van meer verantwoorde voeding en voedselaankopen aan door te investeren in nieuwe oplossingen om hun algehele impact op het milieu te verminderen. Ze streven voortdurend naar methoden om van vlees een duurzame keuze te maken voor consumenten en richten hun aandacht steeds meer op verpakkingen om dit te bereiken.

Heroverweging van vleesverpakkingen

De opvattingen over en leveringen van verpakkingen maken een evolutie door. Voorheen werd een prijs-eerst benadering van verpakkingen op grote schaal gevolgd door vleesverwerkers in een poging om overheadkosten te verminderen en marges te beschermen. De laagst geprijsde verpakkingsoptie zou vaak de voorkeur krijgen in een markt die zwaar wordt beïnvloed door stijgende kosten voor ingrediënten, grondstoffen en energie.

De sterke focus op de prijs en het nauwgezette kostenbeheer hebben sommige vleesverwerkers ervan weerhouden om vernieuwingen in de verpakking te overwegen. Ze zullen al hebben geïnvesteerd in een veelgebruikt systeem zoals Modified Atmosphere Packaging (MAP), omdat ze geloven dat dit het meest kosteneffectief is en vaak terughoudend zijn geweest om naar alternatieven te kijken.

De duurzaamheid brengt nu snel verandering in deze benadering van de levering van vleesverpakkingen. Er is een groeiend bewustzijn over hoe hoogwaardige verpakkingsoplossingen de efficiëntie kunnen verbeteren, de houdbaarheid kunnen verlengen en afval kunnen minimaliseren. Het is de combinatie van deze factoren die de milieuprestaties kan verbeteren om de duurzaamheid in toeleveringsketens te verbeteren.

Dit jaar vieren Sealed Air en G. Mondini S.p.A. de 10e verjaardag van het CRYOVAC® -merk Darfresh® on Tray. Deze vernieuwende verpakkingsoplossing werd in samenwerking ontwikkeld om een efficiënter, hoogwaardig alternatief voor MAP aan te bieden. In plaats van een gemodificeerde omgeving werd een oplossing met een vacuüm-skin ontworpen, om elke contour van het vlees voorzichtig en strak te omwikkelen. Hierdoor wordt de totale grootte van verpakkingen tot 50% verminderd, waardoor vleesverwerkers hun transportruimte kunnen optimaliseren en hun koolstofemissie kunnen verlagen. Bijvoorbeeld: in één gewone vrachtwagen kan maximaal 14.500 kilogram met CRYOVAC-merk Darfresh® on Tray verpakt vlees worden geladen, tegenover 8.200 kilogram met de gebruikelijke andere verpakkingsoplossingen. Dit betekent dat er per vrachtwagen tot 44% meer vlees kan worden vervoerd. Hierdoor verbeteren verwerkers niet alleen de duurzaamheid, maar kunnen ze ook de stijgende brandstof- en vervoerskosten het hoofd bieden.

Deze oplossing biedt nog meer voordelen op het gebied van milieuprestaties, omdat ze ook zorgt voor een verlenging van de houdbaarheidsduur. CRYOVAC-merk Darfresh® on Tray heeft een bovenbaan skinfoliemet een hoog zuurstofgehalte en een tray die tot aan de rand van het vlees aan elkaar is afgedicht. Dit creëert een veilige, hygiënisch afgesloten verpakking die versheid vasthoudt en zuurstof en potentiële verontreinigingen buitenhoudt.

Verspilling kan verder worden verminderd dankzij de verbeterde presentatie van het vlees. De skinverpakkingspasvorm van CRYOVAC-merk Darfresh® on Tray, samen met een glanzende afwerking en lekbestendige afdichtingen, kunnen de algehele presentatie en aantrekkingskracht van vleesproducten onder consumenten verbeteren, waardoor de verkoop wordt gestimuleerd voordat producten het einde van hun houdbaarheid bereiken en moeten worden weggegooid. In sommige gevallen kan voedselverspilling tot 50% worden verminderd.

De huiddichte vacuüm-skin verwijdert ook de noodzaak van een absorberende pad, die vaak wordt gebruikt in MAP-systemen. De pads zijn ontworpen om vloeistof en sappen van het vlees en condensatie in het MAP-pakket op te nemen om ervoor te zorgen dat het vlees er aantrekkelijk uitziet op het verkooppunt. Het verwijderen van de noodzaak van deze absorberende pad kan helpen de kosten en verspilling voor verwerkers te verminderen, terwijl het ook het verpakkingsproces vereenvoudigt. Het gebruik van minder verpakkingsmaterialen kan ook gunstig zijn bij afvalbewuste retailers en consumenten.

Sealed Air CRYOVAC® Darfresh®

Verbetering van prestaties en duurzaamheid

De handhaving van hoge prestatie- en productiviteitsniveaus is cruciaal voor het succes van vleesverwerkers. Productieschema's moeten op tijd worden uitgevoerd om deadlines te halen en aan de eisen van de klant te voldoen, terwijl de bedrijfskosten zorgvuldig moeten worden beheerd om te voorkomen dat de marges worden uitgehold. CRYOVAC-merk Darfresh® on Tray is ontwikkeld met deze eisen in het achterhoofd, die ook duurzaamheidsvoordelen opleveren.

Deze vernieuwende technologie maakt het vleesverpakkingsproces 35% sneller, vermindert het gebruik van foliemateriaal met 40% en vermijdt de verspilling van skeleton-folie. De recycleerbaarheid kan ook worden verbeterd, met het verpakkingssysteem en de bovenste skinfolies die zijn ontworpen voor het afdichten op mono material trays (PP - APET), met gerecycleerde inhoud*.

Wat de recycling betreft in de verschillende fasen van verwerking, verdeling en verkoop, kan een hoogwaardige verpakking vleesverwerkers helpen om afval te beperken en de duurzaamheid te verbeteren. Dit is de reden waarom er een groeiende trend is van bedrijven die prioriteit geven aan hun verpakkingsstrategieën als een effectief middel om de impact op het milieu in hun toeleveringsketens te verminderen.

Sealed Air CRYOVAC® Darfresh® 01

Meer info

SEALED AIR B.V.
HAACHTSESTEENWEG 672
1910 KAMPENHOUT
+3232609010
foodcare.belgium@sealedair.com
www.sealedair-emea.com

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.