- 25 januari 2023
- | Bron: Foodprocess
Prestigieuze adviestaak voor ILVO-afdelingshoofd
Lieve Herman aangesteld in adviesgroep van WHO
ILVO-onderzoeker en afdelingshoofd Lieve Herman stelt haar expertise over microbiologie en voedselveiligheid ter beschikking van een tijdelijke ‘One Health’ adviesgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze levert tegen 2024 adviezen rond hoe de organisatie in Europa sneller signalen kan oppikken van oprukkende bedreigingen voor de volksgezondheid.
Over ILVO
Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid. Het krijgt van die overheid de opdracht mee te werken aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector. In eerste instantie in Vlaanderen, maar bij uitbreiding ook in België, Europa en in de rest van de wereld.
Geïntegreerde aanpak
One Health staat voor de driehoek gezonde mensen, gezonde dieren, gezonde ecosystemen. Onder dieren begrijpen we zowel gedomesticeerd als in het wild levende dieren, en onder ecosystemen lucht, bodem, planten, water, klimaat, enz. De coronapandemie heeft nog eens bevestigd dat de gezondheid van dieren, mensen en hun leefomgeving sterk aan elkaar gelinkt zijn en dat de risico’s door onder meer de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit toenemen.
Om de gezondheid van een van die delen te verbeteren of te beschermen, heb je een geïntegreerde aanpak nodig die de gezondheid van alle drie de delen in een duurzaam evenwicht brengt. Met andere woorden: er zijn tal van sectoren betrokken en tal van kennisvelden noodzakelijk om dit in de praktijk te realiseren.
60% van infectieziekten hebben dierlijke oorsprong
One Health is geen nieuw concept maar de coronapandemie heeft het thema opnieuw vooraan op de politieke agenda geplaatst. Ongeveer 60% van de nieuwe infectieziekten die wereldwijd gemeld worden, zijn afkomstig van dieren. Menselijke activiteiten zoals veehouderij en verstedelijking maar ook ecosystemen die onder druk staan zoals klimaatverandering, creëren nieuwe mogelijkheden voor deze ziekten om zich te ontwikkelen en te verspreiden.
'One Health' groepeert experten uit verschillende vakgebieden
In september 2021 riep de Pan-Europese Commissie voor Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling op om een prioriteit te maken van One Health in de praktijk. De Wereldgezondheidsorganisatie reageerde daarop met een roadmap (Joint Plan of Action) en de aanstelling van een twintigtal technische experten, waaronder Lieve Herman, in een tijdelijke adviesgroep.
De experten zijn Europese wetenschappers maar ook beleidsmakers uit de medische sector, voedingsindustrie, veehouderij, wildbeheer, dierlijke geneeskunde, microbiologie, entomologie, enz. Tegen eind 2024 moeten zij concrete adviezen klaar hebben voor een Europees plan van aanpak. In een latere fase wil de Wereldgezondheidsorganisatie het ontwikkelde raamwerk uitrollen over de rest van de wereld.
databanken linken cruciaal
Lieve herman: “Veel puzzelstukken liggen al klaar maar moeten nog in elkaar gepast worden. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA, bijvoorbeeld, houdt een databank bij met de volledige genoomsequenties van ziekmakende organismen in voeding. De medische wereld doet hetzelfde voor de in mensen aangetroffen virussen en bacteriën."
"Als we eveneens databanken bijhouden met betrekking tot dieren, bodems, planten, enz. en al die databanken onderling linken, kunnen we sneller verbanden vinden en risico’s voor de volksgezondheid inperken.”
Over Lieve Herman
Lieve Herman werkt al 33 jaar als onderzoeker op ILVO – vroeger het Rijkszuivelstation – en kwam in 2007 aan het hoofd te staan van de afdeling Technologie en Voeding. Daarnaast is ze voorzitter van het wetenschappelijk comité van het Belgisch Voedselagentschap (FAVV) en zetelt ze in het wetenschappelijke adviesorgaan van het Europees Voedselagentschap (EFSA).
Lieve Herman en voorzitter Maggie De Block zijn de enige Vlamingen in de adviesgroep.
Bron: ILVO