- 08 november 2023
- | Bron: Foodprocess
Oplossingen voor een energie-efficiënt CIP-proces

Door de hoge energiekosten en het groeiend milieubewustzijn zien almaar meer voedingsbedrijven het belang in om alle mogelijke energiebesparingen door te voeren. Zo ook in het CIP-proces, wat kan door de inzet van sensoren. Endress+Hauser heeft hiervoor als instrumentatiespecialist zowel unieke als algemene oplossingen in huis.
Aanslag meten
De Liquitrend QMW43-sensor met IO-Link meet zowel de geleidbaarheid als de capaciteit, die variëren van vloeistof tot vloeistof. Zo kan deze sensor producten herkennen of bepalen wanneer een mengsel homogeen is. Wanneer u een dergelijke sensor in uw productieleiding of mengtank installeert, kan u dus ook continu de eventuele aanslag op dit punt nagaan en controleren of de voedingsinstallatie na de reiniging weer proper is. Zo kan u deze sensor gebruiken om te bepalen wanneer u uw CIP-proces wil opstarten en stoppen.
Op die manier wordt dit een dynamisch proces, afhankelijk van de effectieve nood aan reiniging, in plaats van dat dit op geplande tijdstippen met vaste intervallen gebeurt. Zo reinigt u dus niet minder of meer dan nodig en bent u verzekerd van uw voedselveiligheid en kwaliteit, en dit aan een minimum van kosten. Door deze manier van werken kan u immers veelal tijd, water, chemicaliën en energie besparen.
Teqwave
Door een geluidsgolf door een vloeistof te sturen en met een Teqwave-sensor de snelheid hiervan te meten, krijgt u een indicatie van de concentratie van het gebruikte desinfectiemiddel. Zo kan u zich opnieuw verzekeren van de voedselveiligheid en nagaan of het desinfectiemiddel na het ontsmetten voldoende opgelost is, wat belangrijk is voor de productkwaliteit. Met deze info kan u dus ook de desinfectie efficiënter laten verlopen, met de juiste dosering en timing.
Totaalleverancier
Daarnaast zijn er nog tal van sensoren die kunnen worden ingezet om hetzelfde doel te bereiken, zoals conductiviteits-, troebelheids-, debiet- en temperatuurmeters.
Naast het eigenlijke CIP-proces, kan u deze sensoren overigens ook gebruiken om de goede werking van een warmtewisselaar na te gaan. Met een combinatie van debiet-, druk- en temperatuursensoren kan namelijk de kalkaanslag bepaald worden en kan de warmtewisselaar op het juiste moment gereinigd of vervangen worden.
Als totaalleverancier kan Endress+Hauser al deze verschillende meettoestellen aanbieden, wat u als klant voordelen oplevert op het vlak van werking, service en prijs.

dIGITALISERING
Endress+Hauser kan daarbij ook instaan voor de kalibratie van deze meettoestellen. Dankzij de TrustSens-technologie kunnen temperatuursensoren zich tegenwoordig evenwel zelf kalibreren, zodat er minder kostbare productietijd verloren gaat. Hetzelfde geldt voor de verificatie van de sensoren, wat dankzij Heartbeat-technologie vanuit de controlekamer kan verlopen met één druk op de knop, zonder het productieproces te onderbreken. Hierdoor zijn er bovendien minder kalibraties nodig.

Het bewaren van alle certificaten en verificatierapporten - net als andere documenten - kan trouwens gecentraliseerd worden dankzij Netilion, het cloud-based IIoT-ecosysteem van Endress+Hauser. Hiermee kan u van elk instrument een digital twin aanmaken en de bijhorende informatie bijhouden en oproepen, zoals ook lijsten met wisselstukken en handleidingen. Dit is natuurlijk handig voor uw asset management.
