Rol van hospitalitypersoneel bij heropstart van industrie

In gesprek met Peter Desart van The Frontline Company

Frontline Company

“De hospitalitysector kan een nieuwe en enorm belangrijke rol spelen bij de heropstart van de economie, en meer specifiek van de eventsector.” En nog: “Misschien is deze crisis wel hét moment om de verschillen in de wetgeving de wereld uit te helpen?” In gesprek met Peter Desart van The Frontline Company, over corona, over de nieuwe en belangrijke rol die weggelegd lijkt voor hospitalitypersoneel en over een niet te missen kans … .

Heropstart

“De eventsector heeft samen met de horeca het meest te lijden onder de coronacrisis. Maar toch kunnen wij een belangrijke rol spelen bij de heropstart ervan”, aldus Peter Desart. “En meer specifiek kan hospitalitypersoneel van bijzonder grote waarde zijn bij de herlancering van de evenementenindustrie. Immers, wij zijn het gewoon om rekening te houden met het menselijke aspect. Eender wát er georganiseerd wordt, er zal rekening moeten gehouden worden met ‘social distancing’, of liever ‘physical distancing’. Het sociale contact zal in de nieuwe context beperkt zijn tot oogcontact, een glimlach, een warme stem, hartelijkheid… en daar worden onze medewerkers net op geselecteerd.”

Peter Desart van The Frontline Company
Peter Desart van The Frontline Company

‘Kunst van ontvangen’

“En hospitalitypersoneel dat door gespecialiseerde agentschappen wordt ingezet, is wel degelijk bijzonder professioneel. Niet alleen op vlak van de noodzakelijke vaardigheden die men onder de knie moet hebben om de gevraagde taken perfect te kunnen uitvoeren, maar vooral flexibel genoeg om te kunnen omgaan met de veranderde omstandigheden. Onze medewerkers staan te springen om onze klanten en de eindklanten in de watten te leggen. Ze worden bovendien voortdurend begeleid en op voorhand heel degelijk gebriefd. Bovendien kiezen ze heel bewust voor deze uitdaging, voor ‘de kunst van het ontvangen’, zelfs indien daar, hopelijk tijdelijk, afstand voor vereist zal zijn.”

Niet te missen kans

“Dit is ook hét moment om het statuut van (hospitality-) personeel binnen de eventsector te herbekijken. ACC is trouwens actief aan het lobbyen met de overheid om een aparte CAO op te stellen. De huidige Belgische arbeidswetgeving is immers nog steeds niet aangepast aan de evenementensector. In België bestaat er een bijzonder grote ongelijkheid tussen de verschillende sectoren. Afhankelijk van de sector waar je je personeel wilt inzetten, moet je rekening houden met een andere wetgeving.”

“En tenslotte, niet-studenten die deze job graag als bijverdienste willen doen, of studenten die graag iets willen bijverdienen, vragen geregeld om tewerkgesteld te worden onder het statuut van flexijobs. Dit is echter niet mogelijk voor hostessenwerk. Dit zorgt ervoor dat er een daling is van de instroom van nieuwe medewerkers. Wanneer een student immers te horen krijgt dat hij of zij bij ons geen flexiwerk kan doen, kloppen ze aan bij de horeca. Bij ons verdienen ze slechts 50%, in de horeca en de detailhandel 100% en dat is oneerlijke concurrentie. Uiteindelijk stelt onze sector meer dan 80.000 mensen tewerk die heel graag flexibel willen werken, maar dat niet altijd wettelijk geregeld krijgen. Het is hoog tijd om de tewerkstelling te vereenvoudigen zodat veel bedrijven sneller geneigd zullen zijn om mensen aan te werven.”

To be continued

Veel stof om over na te denken, en nu de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat de eventindustrie haar zwaarste klappen ooit moet incasseren, is dit volgens Peter en vele collega’s meteen ook hét moment om een aparte CAO op te stellen. Immers… ‘never waste a good crisis’!
“Maar we bekijken alles heel positief en werken ondertussen in de achtergrond aan een nog betere versie van The Frontline Company! To be continued… .”

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.