- 26 mei 2023
- | Bron: Schrijnwerk
zo werkt Van Vuuren toe naar 2025
CO2-neutraal productieproces van duurzame utiliteitsdeuren
Drie jaar geleden zette Van Vuuren een duidelijke stip op de horizon: in 2025 utiliteitsdeuren produceren van enkel biobased materiaal. En dat op een CO2-neutrale manier. Om dit doel te halen, werkt Van Vuuren volgens de cradle-to-cradlefilosofie. Bram Eggens, R&D-medewerker bij Van Vuuren: “We zetten in op het hergebruik van materiaal, zonder in te leveren op kwaliteit.”
cradle-to-cradlefilosofie
De utiliteitsdeuren die Van Vuuren produceert, zijn eigenlijk op zichzelf al duurzaam: ze gaan minstens 50 jaar mee. Toch zet het bedrijf veel extra stappen op het gebied van duurzaamheid. Daarbij volgt het de cradle-to-cradlefilosofie. “Bedrijven die met deze filosofie werken, krijgen hiervoor een bronzen, zilveren of gouden certificaat”, legt marketingmanager Jantsje Hellema uit.
“Momenteel hebben we als enige Europese leverancier van technische deuren een bronzen certificaat. En we streven uiteraard naar goud. We focussen daarom sterk op het materiaal dat we gebruiken, de circulariteit van het materiaal, ons energieverbruik, de CO2-uitstoot en ons sociale beleid. Dat zijn de vijf pijlers van de cradle-to-cradlefilosofie.”
Verantwoord materiaal: van FSC-hout tot secundaire grondstof
Alles begint bij het materiaal. Bram Eggens, R&D-medewerker, legt uit: “We gebruiken enkel biobased materiaal. Dit is volledig natuurlijk en recyclebaar. Ook gebruiken we voor 65% materiaal dat bestaat uit secundaire grondstoffen. Die zijn al eerder gebruikt en kunnen opnieuw worden verwerkt.”
En Van Vuuren gaat nóg een stapje verder. Bram: “Minimaal 70% van het hout dat we gebruiken, heeft het FSC-keurmerk. Ook is onze werkwijze PEFC en STIP-gecertificeerd. Dat garandeert dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.”
”Minimaal 70% van het hout dat we gebruiken, komt uit verantwoord beheerde bossen” – Bram Eggens, R&D-medewerker
Formaldehyde de deur wijzen
Als er één bestandsdeel is dat Van Vuuren wil vermijden, dan is het wel formaldehyde. Met het oog op een zilveren certificaat is dat zelfs noodzakelijk. Deze stof wordt gebruikt in de platen en bestaat uit niet-afbreekbare polymeren, wat het schadelijk maakt voor mens en milieu. Van Vuuren is daarom sterk op zoek naar vernieuwende alternatieven. Jantsje: “We zijn bijvoorbeeld in gesprek met een start-up die schimmels inzet als bindmiddel.”

De (duurzame) deur staat open!
Benieuwd wat Van Vuuren voor jou kan betekenen op het gebied van duurzame utiliteitsdeuren? Neem contact op, ze helpen je graag verder.
